Гледай на живо

Контролна среща: Септември - Нефтчи (Фаргона) 0:0

Биното продължава да работи, Васьор отказал на Ферари?

Биното продължава да работи, Васьор отказал на Ферари?

Смяната на шефа на тима на Ферари във Формула 1 Матиа Биното ще мине по типичния за италианците по-сложен и объркан начин. Вчера оставката на Биното беше приета, но той остава да работи в Маранело и ще има контрол върху създаването на автомобила на Скудерията за сезон 2023 във Формула 1. И противно на очакванията главният изпълнителен директор на Ферари Бенедето Виня не е получил временен контрол върху спортния департамент на компанията, който досега се ръководеше от Биното. Сложно е, нали? Това е Ферари.

Според източници от Маранело, създаването на новия автомобил, който носи кодовото название 675 е навлязло в изключително важна фаза и затова проектът не може да бъде поверен на нов временен шеф, пък бил той и главният изпълнителен директор на компанията.

Предполага се, че това решение е лично на президента на Ферари Джон Елкан, въпреки лошите му отношения с Биното, като швейцарецът остава начело на тима до края на годината. Дотогава трябва да му бъде намерен заместник. Ако това не се случи? Все още няма отговор на този въпрос.

Биното преговаря да оглави тима на Ауди във Формула 1
Биното преговаря да оглави тима на Ауди във Формула 1

Биното в момента е единственият, който може да направи така, че работата във Ферари по подготовката за сезон 2023 във Формула 1 да продължи без сътресения. Което обяснява решението той да продължи да работи, въпреки че оставката му е приета. Очаква се да се види дали в тима ще се върне Симоне Реста – той и още 65 инженери бяха пратени в Хаас, но завръщането на Реста като технически директор звучи логично.

Какво каза Леклер за напускането на Биното?
Какво каза Леклер за напускането на Биното?

Доста по-несигурен обаче е въпросът с идването на Фредерик Васьор, настоящият шеф на Алфа Ромео във Формула 1. Доскоро се смяташе, че той е фаворит №1 за поста на Биното, но това явно вече не е така. Васьор е имал спешна среща с борда на директорите на Заубер, на която ги е уверил, че няма да напуска Хинвил. А и Заубер не е забелязано раздвижване, което да индикира, че тимът ще остане без шеф от началото на 2023 година, няма и признаци на реорганизация за да се работи известно време без лидер на отбора.

Кой взе властта в тима на Ферари?
Кой взе властта в тима на Ферари?

Смята се, че кандидатурата на Васьор за шеф на Ферари е била лансирана от Карлош Тавареш – главният изпълнителен директор на гиганта Stellantis, под чията шапка е Ферари. Двамата с Васьор са приятели от десетилетия и поддържат отлични отношения. Но в Маранело вече се породи реакция срещу евентуалното назначаване на Васьор с обясненията, че той ще е „парашутист” в компанията и също така има притеснения, че той ще доведе „твърде много чуждестранни кадри” в отбора.

Леклер ще е №1 във Ферари при Васьор
Леклер ще е №1 във Ферари при Васьор

Биното си тръгва на 31 декември тази година, все още обаче няма яснота какво ще се случва от 1 януари, когато трябва да започне работа неговият наследник. Който и да е той.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти