Кой взе властта в тима на Ферари?

Кой взе властта в тима на Ферари?

Едва ли много от феновете на Формула 1 са чували за Бенедето Виня, главният изпълнителен директор на Ферари, под чиято власт преминава и тимът на Черните кончета във Формула 1, след като днес беше официално потвърдено, че Матиа Биното напуска.

Виня се позиционира на картата на световния шампионат преди броени дни с обширно интервю пред италианска телевизия, в което обясни, че е доволен от прогреса на Скудерията през този сезон, но не и от второто място в класирането. И Виня цитира Енцо Ферари, че „вторият е първият от загубилите” – любим цитат и на трикратния световен шампион Айртон Сена.

Виня пое поста главен изпълнителен директор на Ферари на 9 юни 2021 година, смята се за доверен човек на президента на компанията Джон Елкан, който е начело на цялата група Stellantis, под чиято шапка са ФИАТ и Ферари и който също така е и президент на Ферари.

Официално: Биното напуска Ферари
Официално: Биното напуска Ферари

Във Ферари Виня продължи политиката на Елкан в голямата компания – прочистване на кадрите, останали от Серджо Маркионе – трима от шефовете на производството на серийни автомобили Ферари, после началниците, отговарящи за маркетинга, комуникациите и човешките ресурси.

4 отбора искат Биното, Ферари не му приема оставката
4 отбора искат Биното, Ферари не му приема оставката

Биното беше последният във Ферари, назначен от Маркионе, ползваше се от подкрепата на предшественика на Виня – Луис Камилери, но сега механизмът не проработи толкова добре.

Кой може да смени Биното във Ферари?
Кой може да смени Биното във Ферари?

Според racingnews365, Виня е присъствал на няколко състезания тази година и се е намесвал пряко в определянето на стратегиите на пилотите на тима. А помните, че точно стратегическите грешки на Ферари бяха някои от нещата, които направо разяриха феновете в хода на сезона. Ако това се окаже вярно, то при Виня пропадането на Скудерията може и да продължи.

Леклер ще е №1 във Ферари при Васьор
Леклер ще е №1 във Ферари при Васьор

Виня е физик и бизнесмен, като във физиката е постигнал много – той е изобретил триизмерен сензор за засичане на движение който днес се използва в конзолите на Nintendo и през 2010 беше сред 12-те кандидати за наградата „Европейски изобретател на годината”.

С оглед случващото се в империята, ръководена от Елкан, включително и трусовете в Ювентус, най-вероятно Виня ще запази пълен контрол над Скудерията, като показателен ще е изборът на нов шеф на тима – дали ще е някой, който ще може да изпълнява собствен курс и програма или ще бъде назначен някой като Маурицио Арибавене, който ще има само задължения, но не и права.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти