Гледай на живо

Как ще се отразят на Манчестър Сити повдигнатите обвинения - Гледайте "Контра"

Кой може да смени Биното във Ферари?

Кой може да смени Биното във Ферари?

Голямата новина във Формула 1 от края на миналата седмица все още не е потвърдена, но при такова развитие обикновено изходът е лесен за прогнозиране - Матиа Биното ще напусне Ферари. Преди дни италианските медии стигнаха до информацията, че той вече договаря с шефовете на компанията условията по раздялата им и голяма част от тях да били уточнени. Така че, в най-близко бъдеще трябва да очакваме потвърждение на това, допълнено с хубави думи за благодарност и още клишета.

Кой обаче ще заеме поста на Биното? Вариантите не са никак малко, като интересното е, че реалистичните не са особено много. Защото шефът на тима на Ферари във Формула 1 има страхотна работа, но е подложен на огромен натиск от всички страни и много малко от тези шефове успяват да изкарат до края на договора им.

Логичният вариант е на мястото на Биното да бъде повишен някой от йерархията на Джестионе Спортива, но това едва ли ще промени модела на работа, а точно той има нужда от смяна.

Ферари вече не коментира Биното
Ферари вече не коментира Биното

Много интересни са и вариантите за наемане на човек, който е външен на Ферари. Първият фаворит беше шефът на Алфа Ромео Фредерик Васьор, но малко по-късно стана ясно, че той е фаворит на Шарл Леклер, но не и на големите шефове на Ферари. А и самият Васьор като че ли не е особено ентусиазиран от тази перспектива, въпреки че се появи информация, че е започнал да взима уроци по италиански. А съпротивата срещу него в Маранело била мотивирана с факта, че CV-то му във Формула 1 не е достатъчно впечатляващо. Още едно доказателство, че във Ферари си живеят в собствен свят и често смятат, че светът се върти около тях.

След това последваха три рунда бързи преговори с оферти, всички завършили с откази, при това категорични - на Андреас Зайдъл (Макларън), Франц Тост (Алфа Таури) и Герхард Бергер (DTM).

Голямата изненада обаче е запазена за накрая - Рос Браун. Легендарният технически директор на Ферари от най-славния период в историята на тима, спасителят на Хонда, създателят на “чудото Браун GP”, човекът, изградил настоящия тим на Мерцедес и т.н. Сега Браун е управляващ директор на Формула 1, като отговаря за спортната и техническата част на световния шампионат. Новите технически правила бяха създадени под негово ръководство. Той на няколко пъти обяви, че ще се оттегли от Формула 1 в края на тази година, но в последните седмици по темата има само мълчание.

Все още няма информация какво мисли 68-годишният Браун по въпроса, но това изкушение определено ще го заинтересува. Все пак, в края на 2006 Браун напусна Ферари точно защото Жан Тод италианците не пожелаха да го назначат на мястото на французина начело на тима. Може би този пост все още го интересува?

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти