Доктор Марко обясни, че Верстапен и Випс не са расисти

Доктор Марко обясни, че Верстапен и Випс не са расисти

Съветникът на Ред Бул във Формула 1 доктор Хелмут Марко обвини британските медии затова, че тимът освободи от програмата си за млади пилоти естонеца Юри Випс. Това стана, след като Випс използва расистки термин по време на стрийм на електронни игри. И също така обясни, че и Макс Верстапен не е расист.

Първоначално младият естонски пилот беше временно отстранен, но след това договорът на резервния и тестпилот на Ред Бул беше анулиран и тимът обяви, че “толерира никакви форми на расизъм”. Випс обаче запази мястото си във Формула 2 и отбора, за който кара Hitech.

“Английските медии създадоха истинска лай*яна буря, че Ред Бул нямаше друг избор освен да махне Випс - обясни доктор Марко пред motorsport.com. - Той е на 21 години и вече се извини. Това, което ме притеснява е, че случката е станала по време на глупава видео игра, тъй като явно не са имали нищо по-интересно за правене този следобед. Не знам как може да прекараш повече от 2 минути с видео игрите, но те са младежи. На мен не ми е интересно. Макс също е много запален по сим рейсинга.”

Ред Бул ще продължи да подкрепя Випс
Ред Бул ще продължи да подкрепя Випс

На доктор Марко веднага беше припомнено, че когато Макс Верстапен използва подобен термин, това не е имало последствия. През 2020 година Макс нарече по радиото Ланс Строл “монголоид”. Това доведе до официално оплакване на посланика на Монголия в ООН, който дори написа специално писмо и до тима, но до извинение така и не се стигна.

Ред Бул изхвърли Випс
Ред Бул изхвърли Випс

Според доктор Марко между двата инцидента няма нищо общо.

Може ли Астън Мартин да се раздели с Ланс Строл?
Може ли Астън Мартин да се раздели с Ланс Строл?

“Не можем да ги сравняваме - обясни 79-годишният бивш пилот. - Макс винаги е бил под напрежение докато се състезава. А натискът от медиите и спонсорите върху Випс беше толкова голям, че трябваше да действаме.”

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти