Пикет може да влезе в затвора заради расизъм

Расисткият скандал, сътворен от трикратния световен шампион във Формула 1 Нелсон Пикет по адрес на Люис Хамилтън може да има много по-сериозни последици. Пикет се извини, но получи забрана да посещава падока на Формула 1 заради расистката обида, която отправи към британеца.

А сега трима бразилски депутати поискаха да бъде започнато криминално разследване срещу Пикет заради расистките му изказвания, съобщи местното спортно издание Lance!. В Бразилия расизмът и разпространението на такива възгледи и изказвания се наказва със затвор до 3 години.

През ноември миналата година Пикет коментира битката на Хамилтън и Макс Верстапен на “Силвърстоун” и тогава използва расистката обида срещу Люис, която обаче стана известна едва преди старта за Гран При на Великобритания миналата седмица.

Формула 1 беше забравила голямата уста на Пикет
Формула 1 беше забравила голямата уста на Пикет

Разбира се, Нелсон се извини и обясни, че в бразилския вариант на португалия език терминът, употребен от него не означава нищо повече от “чернокожо момче” и не носи обиден смисъл.

Верстапен защити Пикет: Той не е расист
Верстапен защити Пикет: Той не е расист

След това обаче се появиха още стари записи на Пикет, в които присъстват други обидни за Хамилтън изказвания на Нелсон. Бразилецът е бил най-активен през 2016, когато коментира битката на Люис със съотборника му Нико Розберг за титлата и тогава се опитва да обясни, че британецът е хомосексуалист.

Пикет се извини на Хамилтън, отрича да е расист
Пикет се извини на Хамилтън, отрича да е расист

Това е подобно на атаката срещу Пикет срещу бразилската легенда Айртон Сена - през 1988 Нелсон обясни в тв интервю, че Сена е гей. Малко по-късно обаче Сена отвърна, че съпругата на Пикет при последната им среща е останала със съвсем различно мнение.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти