И ФИА се включи в битката с подскачането

Малко преди началото на състезателния уикенд за Гран При на Канада ФИА официално обяви, че се включва в битката срещу подскачането на автомобилите във Формула 1, от което се оплакват много пилоти, начело със 7-кратния световен шампион Люис Хамилтън. Това се видя най-ясно в Баку, където пилотите бяха подложени на сериозни физически натоварвания, а Хамилтън едва успя да излезе от колата след състезанието.

ФИА стартира дискусия с отборите относно въвеждането на мерки за намаляване на подскачането, като промените ще се базират на това, че поведението на колите става опасно за пилотите.

Подскачането се получава при прекъсването на въздушните потоци под пода на колата, който претърпя най-сериозните промени при въвеждането на новите технически правила, за да се получи т.нар. “граунд ефект”.

Отборите блокират мерките срещу подскачането
Отборите блокират мерките срещу подскачането

Проблемът може да се реши с повдигането на колата по-висока от пистата, но така ще се влоши сцеплението и ще падне скоростта - нещо, което отборите не искат да правят. Но ФИА може би ще ги задължи още в хода на този състезателен уикенд, като очакванията са, че повдигането на колите може да започне със стъпка от 10 милиметра.

Хорнър: Отборите карат пилотите да се оплакват
Хорнър: Отборите карат пилотите да се оплакват

ФИА оповести, че работи по формула, разработена съвместно с отборите, за да се намали подскачането на колите и се очаква тя да е факт преди или веднага след третата свободна тренировка в Монреал. Освен това, федерацията държи твърдо на тази позиция и оповести, че ще дисквалифицира отбори, които не са се справили с това.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти