Хорнър: Отборите карат пилотите да се оплакват

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнър е на мнение, че другите отбори във Формула 1 карат пилотите си да се оплакват от подскачането на колите при висока скорост, заради което състезателите получават силни болки в гърба. В Баку през уикенда оплакванията от пилотите достигнаха рекордно ниво, а Ред Бул са може би единственият тим този сезон в световния шампионат, който няма такива проблеми с поведението на колите си.

Също така, Хорнър е на мнение, че ако се правят някакви промени, то те трябва да са така подбрани, че да не наказват отбора, който няма проблеми с подскачането и си е свършил добре работата в разгадаването на новите правила, т.е Ред Бул.

“Най-лесно е да повдигнем колите - обясни Хорнър. - Всеки отбор може да го направи. Всеки отбор има избор как да настройва колите си и не може колите да са опасни.”

Верстапен с 5-та победа за сезона във Формула 1, двойно отпадане за Ферари в Баку
Верстапен с 5-та победа за сезона във Формула 1, двойно отпадане за Ферари в Баку

7-кратният световен шампион Люис Хамилтън се оплакваше най-много от силните болки в гърба заради подскачането на колата му по трасето в Баку, но според Хорнър тук не става въпрос само за проблемите на един или друг пилот.

Макс: Днес имахме невероятно темпо
Макс: Днес имахме невероятно темпо

“Ако нашите пилоти имаха такива проблеми с колата, щях да им кажа да се оплакват колкото се може повече по радиото, да направят това колкото се може по-голям проблем. Това е част от играта - призна Хорнър. - Разбира се, че отборите окуражават пилотите си да се оплакват от подскачането на колите. Това е проблем за повечето тимове, но проблемът е свързан с представянето на автомобилите на пистата и затова най-лесно е пилотите постоянно да се оплакват.”

Леклер: Не мога да опиша колко съм разочарован
Леклер: Не мога да опиша колко съм разочарован

Шефът на Ред Бул обаче също е мислил по темата.

Волф се извини на Хамилтън за болезненото Гран При на Азербайджан
Волф се извини на Хамилтън за болезненото Гран При на Азербайджан

“Според мен, ако проблемите с подскачането на колите бяха толкова сериозни и засегаха всички отбори, то тази тема щеше да заслужава внимание - допълни Хорнър. - Но ако става въпрос само за отделни отбори, то тогава самите тимове трябва да се справят с това.”

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички