Хорнър: 6 отбора няма да имат пари за последните стартове

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнър предупреди, че в края на сезона може да се окаже, че 7 отбора от Формула 1 няма да имат пари, за да завършат сезона и ще пропуснат последните 4 старта за сезон 2022.

Този сезон отборите в световния шампионат оперират при таван на бюджетите от 140 милиона долара, като всички пари са разпределени за състезанията, подобрения по колите и ремонт на автомобилите след инциденти и катастрофи.

Но от началото на сезона разходите започнаха да растат заради набиращата скорост в световен мащаб инфлация, като това най-сериодзно се отрази на цената на транспорта между отделните състезания. Малко след началото на сезон 2022 Хорнър предупреди за тази опасност и поиска актуализиране на тавана на бюджетите.

От Ред Бул искат по-висок таван на бюджетите
От Ред Бул искат по-висок таван на бюджетите

“В момента вече има шест отбора, които са заплашени от това да не могат да участват в последните четири състезания този сезон, тъй като просто бюджетите им ще свършат по-рано - обясни Хорнър. - И това не се отнася само за големите отбори. Отборите в средата на колоната вече изпитват негативния ефект на инфлацията, а през втората половина на годината ситуацията ще става още по-зле.”

Биното охлади ентусиазма на Мерцедес
Биното охлади ентусиазма на Мерцедес

Хорнър обяви, че очаква ФИА да се заеме с този проблем и е сигурен, че в екипа на Мохамед бин Сулайем са наясно, че отборите ще имат проблеми с бюджета.

ФИА спря увеличаването на спринтовете, иска още пари
ФИА спря увеличаването на спринтовете, иска още пари

“Цената на товарния транспорт се увеличи четири пъти по независещи от нас причини, но с това трябва да се занимават организаторите на шампионата и ФИА. Сега е моментът новият президент на ФИА Мохамед бин Сулайем да се изяви, като той трябва да действа със Стефано Доменикали и неговия екип.”

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти