ФИА спря увеличаването на спринтовете, иска още пари

ФИА спря увеличаването на спринтовете, иска още пари

Неочаквана пречка се появи прред плановете на ФОМ и Либърти Медия за увеличаване на спринтовите състезания догодина, като това стана на заседанието на комисията за Формула 1 вчера в Лондон. Спортният директор на Формула 1 Рос Браун вече заяви, че се надява догодина да има шест спринтови надпревари, този сезон те са три и първата беше в събота на “Имола”.

Увеличаването на спринтовите състезания е било обсъждано вчера, потвърдиха източници от комисията, които допълниха, че този път съпротивата от страна на отборите е била слаба. Но при гласуването изненадата е дошла от ФИА. 

В комисията за Формула 1 членовете й имат 30 гласа - 10 са на отборите, 10 на ФИА и 10 на ФОМ. Приемането на увеличаването на броя спринтови състезания за догодина е изисквало 25 гласа, но гласовете на отборите и ФОМ са били недостатъчни.

Перфектен Верстапен разочарова тифозите и в спринта на „Имола“
Перфектен Верстапен разочарова тифозите и в спринта на „Имола“

Интересното е, че заседанието е било водено от президента на ФИА Мохамед бин Сулайем, който е уведомил членовете на комисията, че ще подкрепи увеличаването на спринтовите състезания само ако е сигурен, че от това ще има финансова полза за международната федерация. Изказването му е предизвикало остри реакции в залата, дори някои от присъстващите са обвинили ФИА в “алчност” и това е накарало Бин Сулайем да каже, че по-късно позицията на федерацията ще бъде разгледана отново, но след анализ на плана за повече спринтови състезания.

6 спринтови състезания догодина?
6 спринтови състезания догодина?

Другите теми, обсъждани в комисията също не постигнаха особен успех, като пример е тази на намаляването на мощността на автомобилите във Формула 1 от сезон 2026, когато влизат в сила новите технически правила. Първият аргумент срещу това е бил, че така колите ще станат много по-бавни и това на практика е спряло дискусията.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти