Гледай на живо

Берое е на бараж въпреки поражението си от Арда, ЦСКА 1948 с равен срещу Локомотив (Пловдив) - на живо след битката за Европа

Участниците на Олимпиадата в Пекин бяха предупредени да не повдигат темата за човешките права в Китай

Участниците на Олимпиадата в Пекин бяха предупредени да не повдигат темата за човешките права в Китай

Организаторите може да отнемат акредитацията за участие на спортисти на Зимната Олимпиада в Пекин, ако си позволят поведение, нарушаващо олимпийските принципи или законите на Китай. Това заяви зам.генералният директор по международните връзки на Пекин 2022 Ян Шу по време на виртуален брифинг в китайското посолство във Вашингтон.

В тази връзка правозащитни организации предупредиха спортистите, участващи на Олимпийските игри в Пекин следващия месец, да не повдигат теми, свързани с правата на човека, докато са в Китай за собствена безопасност.

Групи за защита правата на човека отдавна критикуват Международния олимпийски комитет (МОК) за възлагането на Игрите на Китай, позовавайки се на отношението от страна на китайското правителство към уйгурите и други мюсюлмански малцинствени групи, което САЩ смятат за геноцид. Китай отрича обвиненията в нарушаване на човешките права.

"Не сме убедени, че спортистите ще бъдат защитени", каза по време на семинар Роб Кьолер, генерален директор на организацията Global Athlete.

"Затова съветваме спортистите да не говорят. Искаме те да се състезават и да използват гласа си, когато се приберат вкъщи."

Правило 50 от Олимпийската харта гласи, че "никакъв вид демонстрация или политическа, религиозна или расова пропаганда не е разрешена на олимпийските обекти, места или други зони".

"Китайските закони са много неясни относно престъпленията, които могат да бъдат използвани за преследване на свободата на словото на хората", каза изследователят на човешките права Якиу Ван, цитиран от Ройтерс.

"Хората могат да бъдат обвинени в започване на кавги или провокиране на неприятности. Има всякакви престъпления, които могат да бъдат насочени към мирни, критични коментари."

Зимната Олимпиада в Пекин започва на 4 февруари. Няколко страни, сред които САЩ, Великобритания, Япония и Австралия, обявиха дипломатически бойкот на Игрите заради предполагаемо нарушаване на човешките права в Китай.

Още от Пекин 2022

Виж всички