Архитект Здравков говори за стадион "Българска армия"

Главният архитект на София Здравко Здравков отново говори за стадион "Българска армия". Той заяви, че подобно съоръжение може да достигне около 40 милиона евро.

"Издал съм виза за стадион "Българска армия" още през 2019 година. Към този момент от ръководството на футболния клуб се изработва документация, която следва да бъде внесена в направление "Архитектура и градоустройство". Проблемът е свързан с начина на изграждане на стадиона. 

За нас е важно проектът да отговаря на изискванията на подробния устройствен план и да се впише в обхвата на съоръжението. Такива са правилата към подробния устройствен план. Новото съоръжение като реконструкция трябва да се впише в рамките на съществуващото", започна Здравков пред БНТ.

Адвокатът на ЦСКА - София: Всичко върви в правилната посока и съм оптимист, че съвсем скоро ще имаме един нов стадион
Адвокатът на ЦСКА - София: Всичко върви в правилната посока и съм оптимист, че съвсем скоро ще имаме един нов стадион

"Трябва да бъде в обхвата на съществуващото съоръжение. Дефиницията е реконструкция. Намерили сме формулата между проектантите и собствениците, за да може този реконструиращ стадион да отговаря на изискванията на УЕФА и ФИФА. 

Едно такова съоръжение не е никак евтино. Един такъв обект струва около две хиляди евро на седалка. Едно подобно съоръжение може да достигне около 40 милиона евро. Важно е да се гарантира, че този стадион, когато започне неговото изграждане, ще бъде и завършен. Разчитам, че след разговорите, които имахме, ще се намерят отговори на въпросите как ще се осигури финансирането и как ще се случат стъпките реално във времето", коментира още главният архитект на София.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти