Новият президент на ФИА обеща промени след скандала от Гран При на Абу Даби

Новоизбраният президент на Международната автомобилна федерация (ФИА) Мохабем бин Сулайем обеща да има последствия след скандала, който бе породен от начина, по който завърши сезон 2021 във Формула 1.

ФИА избра наследник на Жан Тод
ФИА избра наследник на Жан Тод

Няколко решения на състезателния директор Майкъл Маси в заключителните обиколки на Гран При на Абу Даби породиха огромно недоволство сред феновете и тима на Мерцедес, който се почувства ограбен. Въпреки това от германския екип се отказаха от намерението си да обжалват резултатите от състезанието на „Яс Марина“, след като от ФИА обещаха да има разследване на случилото се в Абу Даби.

Мерцедес се отказаха от обжалването си на Гран При на Абу Даби
Мерцедес се отказаха от обжалването си на Гран При на Абу Даби

Въпреки че това обещание дойде ден преди изтичането на мандата на Жан Тод като президент на централата, неговият наследник категорично заяви, че случаят няма да бъде потулен. 60-годишният дубаец обаче ще изчака анализирането на ситуацията да приключи, преди да предприема съответните мерки, които да предотвратят нейното повтаряне в бъдеще.

ФИА ще анализира използването на колата за сигурност в Гран При на Абу Даби
ФИА ще анализира използването на колата за сигурност в Гран При на Абу Даби

„Ще разгледаме правилата и ще направим така, че при следваща подобна ситуация да има адекватно решение. Има много неща, които можем да подобрим. Не можем просто да си седим и да казваме, че сме добри. Това не е достатъчно за толкова важен спорт като Формула 1“, каза Сулайем.

Той също така коментира и бъдещето на Маси, което бе поставено под съмнение не само след Абу Даби, а и след много спорни решения на австралиеца през годината.

Шефовете на ФИА се опитват да спасят позицията на Майкъл Маси във Формула 1
Шефовете на ФИА се опитват да спасят позицията на Майкъл Маси във Формула 1

„Защо да прибързваме със заключенията? Ще разгледам и този въпрос. Аз съм новоизбран и ще започна работата си утре. Тогава имам събрание с моя екип и ще разгледаме какво можем да подобрим. Определено няма да бързам със заключенията си преди да съм разговарял с моя екип“, заяви Сулайем.

Той ще има директното право да замени Маси, ако прецени, че това е необходимо, без това негово решение да мина през различните комисии, свързани с Формула 1.

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти