Легенда на шуменския баскетбол разказва в книга 100-годишната история на спортната игра

Легенда на шуменския баскетбол разказва в книга 100-годишната история на спортната игра

Легендата на шуменския баскетбол Гроздалин Грозданов представи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Шумен книгата си "100 години баскетбол в Шумен". Читателите ще могат да научат от отпечатаното преди дни книжно издание всичко за историята и развитието на баскетболната игра в града, а и любопитни факти за спорта в страната - от 1922 до 2020 г.

Следващата година се навършват 100 години откакто започва да се говори за баскетбол в Шумен, а мотото на книгата е "Историята на един велик спорт, в един малък град, някъде на планетата", каза при представянето на книгата Грозданов, който е бивш дългогодишен състезател, треньор и управник на баскетболния клуб в Шумен.

След задълбочена изследователска дейност Грозданов е установил и записал в книгата си, че "през 1922 година, учителка по физкултура, с фамилия Табакова, е донесла в Шумен 14 правила на баскетбола, с които е запознала своите ученички в девическата гимназия и така е поставено началото на спорта в града".

"Баскетболната игра в Шумен в началото се развива най-вече сред девойките и през следващите двадесетина години спорта не е представлявал сериозен интерес за обществеността. Към 40 -те и 50-те години на миналия век обаче местните момчета, които са играели футбол са харесали играта и са започнали да практикуват и баскетбол", разказа Грозданов.

По думите му първото републиканско състезание по баскетбол в България е проведено през 1942 година, с участието на осем софийски отбора. На първенството през следващата година, отново участват седем столични отбора, но се включва и шуменският "Панайот Хитов", който е първият отбор извън столицата, взел участие в републиканско първенство.

Баскетболът в Шумен започва да се развива активно след Втората световна война, като най-големите успехи по това време постига женският отбор, след построяване на спортна площадка за баскетбол в центъра на града през 1949 година, по повод организирането на републиканско първенство за жени, на което местния тим заема шесто място от 12 участващи отбора, отбелязва Грозданов.

Баскетболът в Шумен има два успешни периода, през 20 години. Първият е от 1954 до 1964 година, когато и мъжкият, и женският отбор участват няколко години в най-високото ниво на българското първенство. Вторият успешен период за баскетбола в града започва през 1985 година, когато местният мъжки отбор с името "Пътен строител" се състезава в тогавашната "А" група. Малко след това местният отбор приема името на спонсора си - "Фикосота". Така играе успешно цели осем сезона в представителното ниво на българското баскетболно първенство. Отборът през този период печели две трети места в първенството на страната, както и едно второ и три трети места за Купата на България, каза още Грозданов.

"След отказването на спонсора на отбора да го финансира, следва период от пет-шест години, през който изцяло замира баскетбола в Шумен. През 2006 година, с усилието на привърженици и бивши състезатели по баскетбол, убедихме предишният спонсор и още една от големите компании в града да финансират отбор. Така се стигна до първото място при мъжете през миналата година във второто ниво на баскетболното ни първенство и до решението - от този сезон да участваме с отбор в Националната баскетболна лига", допълни Грозданов.

Книгата е излязла от печат преди дни и за сега няма да се разпространява по книжарниците. Ще може да бъде закупена само от офиса на местния спортен клуб по баскетбол. По-луксозното й издание, с твърди корици, ще бъде предоставено и на библиотеки в Шумен, София, на Държавният архив и на Българската федерация по баскетбол, бе съобщено на пресконференцията. Предвижда се книгата да бъде качена и на сайта на Баскетболния клуб "Шумен", в електронен формат, допълни Грозданов.

"Това несъмнено е едно изключително ценно издание, най-вече за шуменци. С тази книга трябва да се запознаят и подрастващите, децата които сега тренират в клуба ни, защото това е много сериозна годишнина. Като цяло много малко са градовете в България, в които се развива баскетбол от толкова време. Важното е, че играта продължава да се разпространява и популяризира и сме задължени да продължим тази традиция", каза изпълнителният директор и треньор на местния баскетболен клуб Янко Янков.

Гледайте Националната баскетболна лига, Купата на България, Евролига, Еврокупа и още много баскетбол на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти