Лечков: Всички решения на БФС до този момент са нелегитимни, Борислав Михайлов е действащият президент

Лечков: Всички решения на БФС до този момент са нелегитимни, Борислав Михайлов е действащият президент

Йордан Лечков даде обширно интервю за "Дарик радио", в което направи разкрития за БФС, Конгреса и заяви, че има футболисти в националния отбор, които не са получавали заплати от клубните си тимове вече пет месеца. Лечков е категоричен, че всички взети решение от БФС до този момент са нелигитимни и отново подчерта, че не е подал оставка , защото случилото се след България - Англия 0:6 по негови думи е "изнасилване посред бял ден". 

„От първия ден съм ви казал моята позиция и оттогава си стоя на нея. Нещата, които се случиха, мисля че е ясно на всички, че трябва да гледате Устава“, започна Лечков. 

„Аз не бих се концентрирал върху делото за вписването на Касабов в Регистъра, защото беше отдавна. Така или иначе имаме насрочен Конгрес. Както се обърнах към съда за вписването, така съм подал жалба до администрацията на БФС за разглеждане на целия казус. Трябва да се концентрираме върху правилата. Дори да са лоши, те трябва да се спазват. Затова към днешна дата твърдя, че неправилно беше поискана оставка и неправилно подадена“. „Точно така е. Всички решения на БФС до този момент са нелигитимни. Затова тогава призовах да се концентрираме върху Устава. Когато се нанесе слон в стъкларски магазин се получава така“, заяви той. 

„Казвам ви, че имаме решение на Върховен съд. Ако се сещате за казуса Порточанов преди това. Има ред, по който трябва да се иска извънреден Конгрес. Подразбира се от Устава, че ако 1/3 от футболните клубове искат извънреден конгрес, тогава се свиква такъв. Може да го няма написано, но то се подразбира“.

 „Именно едно ръководство не може да има по-малък мандат от четири години. Ако целият Изпълком си беше подал оставките, тогава можеше по същия ред 1/3 от клубовете, които гласуват за президент, да поискат Конгрес и пълен мандат. За оставките мога да говоря за себе си. Ако някой от вас ми покаже писмо с изрично мое желание и подпис, че се отказвам да съм временно изпълняващ.. Такъв е редът. Подписал съм се на присъствен лист, а не на писмен отказа. Тогава още казах на колегите, че няма да подам оставка, защото това е изнасилване посред бял ден“, смята членът на Изпълкома. 

„Ще видите кои подадоха оставка и кои не, като ви предоставя стенограмата. Не искам да нападам колегите. Ние сме доста незащитени, а сме независима федерация. Ние се самофинансираме, а това беше груба намеса в организацията ни. Ние сме под шапката на ФИФА и УЕФА“. Когато ФИФА и УЕФА пратиха човек за проверка, с нашите ходове предотвратихме да не бъдем извадени от всичките състезания на националните отбори. Това беше заплахата, защото се третираше като държавна намеса в независима организация. Това е истината според Йордан Лечков“, споделя бившият национал. 

„Въпросът е под какъв натиск Боби Михайлов подаде оставка. Доколкото дочувам той си е подал оставката заради шестте гола на Англия срещу България, а всички помните защо си подаде оставката. Затова казах преди малко, че е изнасилване посред бял ден. Не е приятно, повярвайте ми. Защо не погледнем с друг ракурс на цялата тази ситуация? Добре много хора не ни харесват да речем поради липсата на добри резултати в националния отбор. Но нека бъдем сериозни. Не съм се скрил нито веднъж. Ние от БФС носим вина за слабите резултати, но защо трябва определени фигури да бъдат изхарчени за целия период от 20 години. Футболът се гради във футболните клубове и школи. След нас ще се получи същата дупка. Само бъдещето ще го покаже и в ръководен план. Всички искат да са ръководители, но нито един не видях със сериозна програма, с какъв екип, какво ще промени. Къде е ролята на държавата и на феновете? Предложил съм на колегите да напишем едно писмо и искаме подкрепата на медиите да се промени закона за финансиране на спорта, културата и така нататък. Към днешна дата всички искаме промяна на системата, но това не става. Как искате да имаме футбол? Онзи ден на мача с Швейцария, имаше пет футболисти в нашия отбор, които от месеци не са взимали заплати. Това ново ли е за вас? Каква вина има БФС за финансовото състояние на клубове? Какво може да се направи, когато срещу нас излиза един футболист, който струва повече от целия ни национален отбор? Как можем да се равняваме с Швейцария? Обирам негатива аз. Преди десет години казах, че нямаме класни играчи. Всички почват да повтарят, че липсва класа. Аз от 10 години го говоря“. 

„Всеки има правото да ме критикува. Аз нямам проблем с хорското мнение. Ние се стремим и мисля, че сме единствената организация в България, която е европеизирана. Понеже вече сме членове на ЕС, изградихме база с европари. Подредихме всички неща като телевизионните права, сигурност на футболисти, да си получават заплатите. Мога да говоря и два часа. В моето сърце също има горчивина, че нямаме успехи, но до младежките отбори се справяме добре. Преди 7-8 години предложих да има поне 2-3 млади състезатели в участието на един мач. Вече 21 години Йордан Лечков дава от семейния си бюджет пари за развитието на детско-юношеската школа. Продължаваме да поддържаме терени. Аз мога да говоря за себе си. Не мога да говоря за другите. Кой от всичките имена, които са спрягани за новото ръководство на БФС, имат нещо общо с футбола? Аз виждам, че има желание да дойде ново ръководство. Има си определен начин. Всеки трябва да спазва правилата. Ние си направихме организацията и програма преди години, убедихме хората. Сега стана ясно, че с новия Закон за спорта клубовете не са толкова мними, както се твърдеше. Колко са членовете на БФС? Пак толкова колкото гласуваха на последния Конгрес. През цялото време се акцентира колко сме лоши ние“, твърди бившият полузащитник. 

„Трябва да спомена, че под мое ръководство с Краси Балъков, на 95% бяхме подготвили една програма, която трябва да се представи и заедно с държавните органи да поставим началото на развитието на българския футбол. Програмата е готова и мога да ви я предоставя. Когато трябваше да я представим на държавното ръководство, ни беше поискана оставката“. Колко пъти съм Ви казвал, че Борислав Михайлов е действащият президент? Не го чувате за първи път. Към днешна дата е така“. В момента се намираме в ситуация, че няма какво да правим и да говорим. Уж футболният съюз е много лош, а има толкова кандидати, които за мен все още не са реални. Има си начин и ред. Едва когато видя черно на бяло подадена кандидатура за президент или екип, тогава бих коментирал. Всичко друго е несериозно и вреди на лицето на футбола“. 

„Към днешна дата не е възможна промяна на формата на шампионата от днеска за утре. Вие като дадете 100 лева за един клуб, трябва да ви се признава за разход. Не да се назначават от въздуха някакви шефове, които дават на заем пари. Кой в Дубай, кой в Сърбия, кой в Патагония, кой в Танзания и така нататък. Мога да кажа, че преди 10 години и аз минах по този път. Никой не даде отговор на мача с Англия как съумяха тези хора да влязат, да създадат безредици и после да си излязат спокойно“, каза още той. 

В сряда България гостува на Северна Ирландия, а за финал на изказването си Йордан Лечков даде своята прогноза: „Утре ще е трудно на момчетата. Не искам да нагнетявам, но при положение, че не получават пари от клубовете, не си хранят семействата, трудно ще играят срещу Северна Ирландия, който не е за подценяваме. Италианците не бяха кой знае колко по-добри от нас, но те си постигат целите с 1-2 гола. Който и треньор да дойде, ще бъде изхарчен като име. Всички треньори обаче използваха националния отбор като трамплин и си намериха после4 хубава работа. Ние се грижим не само за футболистите, но и за треньорите“.

Още от БГ Футбол

Виж всички