Хонда: Двигателят на Верстапен има шанс да бъде спасен

Според Хонда, двигателят на Макс Верстапен, с който той участва във вчерашната Гран При на Великобритания, ще може да бъде спасен, но това ще стане ясно след инспекция във фабриката в Япония.

Нидерландецът стартира надпреварата на „Силвърстоун“ от полпозишъна, но още в деветия завой той се озова в гумените ограждения след контакт с местния любимец Люис Хамилтън. Ударът на Верстапен в стената беше със сила от 51g, като това наложи и кратък престой в болница за 23-годишния състезател. Все пак той бе изписан от нея още снощи без никакви наранявания.

Хамилтън ликува пред родните фенове след драма в Гран При на Великобритания
Хамилтън ликува пред родните фенове след драма в Гран При на Великобритания

В същото време от Ред Бул започнаха да инспектират пораженията по шасито, което според тях няма да може да бъде поправено. Това обаче е малко зло на фона на евентуални термални поражения по задвижващата система на Хонда. За Верстапен тя е втора през сезона, а при използването на повече от три той ще получи наказание за старта на първата надпревара, в която използва допълнителния си агрегат.

Все пак Верстапен може да се размине с подобна санкция в късните кръгове от шампионата, тъй като първоначалният оглед на агрегата не е показала сериозни щети. Все пак той ще бъде откаран във фабриката на Хонда в Сакура, където ще бъде направен по-обстоен преглед.

Марко: Хамилтън заслужаваше да бъде изключен от Гран При на Великобритания
Марко: Хамилтън заслужаваше да бъде изключен от Гран При на Великобритания

„Когато видях кадрите с потрошената кола си помислих, че ще има много щети. В действителност обаче те изглеждат по-малко от очакваното. Все пак няма да сме сигурни, докато не инсталираме двигателя в автомобил. Бихме искали да го изпратим в Япония за обстоен преглед, преди да вземем решение за неговото използване“, заяви техническият директор на Хонда - Тойохару Танабе.

Алонсо защити Хамилтън за инцидента с Верстапен
Алонсо защити Хамилтън за инцидента с Верстапен

Друг аспект на катастрофата на Верстапен е нейният негативен ефект върху разходите на тима, който за първи път през този сезон е ограничен . По-рано през сезон от Мерцедес трябваше да похарчат допълнителни 1 милион британски паунда след подобен инцидент за Валтери Ботас в Гран При на Емилия-Романя на „Имола“.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти