Гран При на Турция се завърна в календара на Формула 1

Гран При на Турция се завърна в календара на Формула 1

Собствениците на търговските права на Формула 1 Либърти Медия обявиха, че надпреварата за Гран При на Турция отново ще попадне в календара на световния шампионат за 2021 година, след като бе премахната по-рано заради коронавирус пандемията.

Стартът на „Истанбул Парк“ трябваше да се проведе на 13 юни като заместник на отменената Гран При на Канада, но попадането на южната ни съседка в „червения списък“ на правителството на Великобритания заради високия брой заболели с коронавирус в страната. Това означаваше, че всеки бил в Турция ще трябва да се подложи на задължителна десетдневна изолация при завръщането си на Острова, което бе непосилно за седемте отбора, базирани във Великобритания.

Вместо Гран При на Турция, организаторите на шампионата добавиха втора надпревара на „Ред Бул Ринг“, която ще се проведе този уикенд. Отмяна на Гран При на Сингапур, което трябваше да се състои на 3 октомври обаче отвори нова възможност за турската писта на приема шампионата и това бе потвърдено по-рано днес.

Отмениха Гран При на Сингапур във Формула 1
Отмениха Гран При на Сингапур във Формула 1

Стартът в покрайнините на Истанбул ще бъде втория в серията от три поредни уикенда, тъй като седмица преди него е предвидена Гран При на Русия, а седем дни по-късно е заложена и Гран При на Япония. Надпреварата в страна на изгряващото слънце обаче е под въпрос след като по-рано тази седмица бе обявено, че Гран При на Япония в MotoGP няма да се проведе заради пандемията от коронавирус. Стартът на „Мотеги“ трябваше да се проведе само седмица преди този на „Сузука“.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички