Без Гран При на Япония в MotoGP и през 2021 година

Без Гран При на Япония в MotoGP и през 2021 година

За втора поредна година надпреварата за Гран При на Япония в MotoGP няма да се проведе заради пандемията от коронавирус, това обявиха организаторите на шампионата – Dorna Sport.

Състезанието на „Мотеги“ трябваше да се състой на 3 октомври, като вместо това на същата дата керванът ще посети „Пистата на Америките“ край Остин, където ще се проведе отложеното Гран При на Америка. Първоначалното стартът в Тексас трябваше да бъде в началото на кампанията, но ситуацията с COVID-19 наложи неговото отлагане, като до днес не бе ясно дали той изобщо ще намери ново място в календара. За да се случи това, освен отмяната на Гран При на Япония, от Dorna Sport обявиха и преместването на Гран При на Тайланд от 10 за 17 октомври, формирайки серия от три поредни уикенда с Австралия (24 октомври) и Малайзия (31 октомври).

Надпреварата на „Филип Айлънд“ също е под въпрос и почти сигурно ще отпадне от календара. Причина затова са строгите мерки на властите в Австралия, които към момента не са склонни да освободят всички свързани с MotoGP от задължителна двуседмична карантина на влизане в страната.

Ако Гран При на Австралия действително бъде отменено, то малайзийската „Сепанг“ може да приеме два старта на 24 и 31 октомври. Друг вариант е Гран При на Малайзия да се проведе на 24 октомври, след което шампионатът да посети за втори път някое европейско трасе. Кандидат №1 за тази чест от „Портимао“ където през април се проведе Гран При на Португалия, спечелена от Фабио Куартараро.

Недостижим Куартараро с втора поредна победа в MotoGP, Маркес 7-ми
Недостижим Куартараро с втора поредна победа в MotoGP, Маркес 7-ми

Все още не е ясна съдбата на Гран При на Аржентина, което също бе предвидено за началото на годината, но бе отложено заради пандемията. Освен с коронавируса, организаторите на надпреварата на „Рио Хондо“ трябваше да се справят и с огромен пожар, който изпепели голяма част от сградата с боксовете на трасето.

Гран При на Япония е втората надпревара, която със сигурност отпада от календара на MotoGP за 2021 година. Първо тази съдба сполетя и Гран При на Финландия, което трябваше да се проведе на 11 юли, като тя бе заменена от втори старт на „Ред Бул Ринг“ в Австрия в началото на август. 

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти