Краси Тенков от Германия: Тук се оценява трудът, коректността и перспективните проекти

Краси Тенков от Германия: Тук се оценява трудът, коректността и перспективните проекти

Красимир Тенков е футболен мениджър, който от няколко години работи в Германия като агент и човек, развиващ млади футболисти. Пред Sportal.bg той се съгласи да сподели своето мнение защо има отлив на наши играчи в сериозните първенства и в частност Бундеслигата, както и в какво отстъпват треньорите ни от тези в чужбина. 

Здрасти, Краси! Как стигна до Германия и с какво се занимаваш сега? 
- Здравейте, Спортал. Аз обичам България и не бих я напуснал, но редица разочароващи случки ме накараха да се насоча към друга държава. Избрах Германия, защото смятам, че там няма да срещна корупция и бездушно отношение. Тук съм вече 3 години и изцяло се занимавам с агентство, менажиране и развитие на професионални футболисти и интегриране на такива към професионалния футбол.

Колко трудно е да пробиеш в тази сфера и то като българин? 
В началото ми беше адски трудно, но с много упоритост и страст към футбола намирах решения на проблемите. В сравнение с България тук ми беше много по – лесно. Възможностите и контактите, които изградих в Германия за 3 години, не бих могъл да постигна за цял живот в България. Причината е царящата корупция, разединение и алчност на всяко ниво във футбола? които създадоха огромни пречки за моето развитие. В Германия смятам, че ни подценяват. Въпреки това, за разлика от България, тук се цени и уважава трудът, коректността и перспективните проекти. На добрите идеи се дава гласност, подкрепа и развитие, без значение от финансовото състояние на човека, неговата религия, произход или популярност. В България се гледа само едно - личният интерес. Той е над всичко.... 

Предполагам, имаш визия за развитие на български футболисти? Как и защо нашите момчета изостават от чуждите? Защо има отлив на наши играчи в сериозните първенства и в частност Бундеслигата? 
- Според мен най-голяма роля играят родителите и средата, в която израстват футболистите. Родителите трябва да бъдат правилно информирани за това как се възпитава и помага на един спортист в житейския му път и неговата кариера. Средата, в която израства футболистът, трябва да е конкурентна и мотивираща. Според мен българските деца изостават в развитието си след 14-годишна възраст, поради следните причини: бедна спортно двигателна култура, лош хранителен режим, липса на допълнителни индивидуални тренировки и липса на дисциплина. Други важни причини са липсата на образовани и мотивирани треньори, липса на родителска подкрепа и липса на финансиране. Липсват и идоли, на които да подражават, като Стоичков, Балъков, Бербатов, Петрови, Костадинов и други. Както в Бундеслигата, така и в ТОП първенствата нямаме кадри. Как да се конкурираме, като липсват 25 години?

Кои са необходимите стъпки за развитие? 
- Мисля, че държавата трябва да се намеси адекватно и треньор да бъде истинска професия! Финансирани проекти за обмен и стажуване в чужбина трябва да са преоритет за треньорското развитие. Адекватни възнаграждения липсват. Всеки треньор в школа работи на второ място и не може да си позволи нормално образование. Липса на финанси за курсове, семинари и лицензи възпрепядстват младите треньори, а оттам и тяхното развитие. Бих искал да поканя треньорите на ,"Курс за Професионален Футболен Видео Анализ". За целта сме организирали тридневен семинар в гр. Повдив. Лектор и организатор на събитието е моят партньор Красимир Корсачки - треньор на Арсенал Академи! Мястото на събитието е "Парк Хотел Пловдив". Тридневният курс ще бъде на 28, 29 и 30 юни, като ден по-рано ще има и детски турнир, за деца от 8 до 11 години. Всички деца и треньори ще имат възможност да участват и в тренировка от самия треньор на Арсенал Академи - Красимир Корсачки. Още много проекти за обмен и стажуване в чужбина ще бъдат предложени на българските треньори в бъдеще.

С какви контакти можеш да се похвалиш, изградени от работата ти в чужбина? 
Мога да бъда полезен на българските професионални отбори чрез контактите, които съм изградил с моите партньори. Първият е Марко Пелекия - собственик на "Инфинити Спорт'', който допринесе за подписа на Деде в Борусия Дортмунд. Марко е водеща агенция в Дортмунд, която е допринесла за трансфера на Деде в Борусия Дортмунд преди години и на мн. други. Следващият е Дани Дамео - агент, треньор и собственик на Уест Хям Академи Канада, както и съветник на "Премиън Канадиан Лииг" и националният отбор на Канада. Той интегрира над 30 студенти всяка година в университети в Канада и Америка. Друг партньор е спортна агенция “Спорт Хюмениджмънт” . Заедно работим съвместно и вече имаме реализирани няколко проекта. Особеното на агенция "Спорт Хюмениджмънт" е, че тя е една от водещите агенции в Германия, която е специализирана върху менажирането на елитни спортисти след приключване на активната им кариера. От над 10 години агенциатя се грижи за кариерите след активната кариера на величия във футбола като Лотар Матеус, Томас Хеслер, Андреас Бреме, Руди Фьолер, Гидо Бухвалд и други. Работя и с академии и професионални отбори от Бразилия съвместно с Марко Пелекия и Инфинити Спорс за интегриране на бразилски таланти в Европа. 

Какво мислиш за частните школи в България? 
За мен трябва Реформа със закон. Всички частни клубове трябва да се обединят с централизиран елитен отбор и прозрачно финансиране! Българинът трябва да е сплотен, а в България всеки прави школа, в която живее от такси, за сметка на родителя. Краен продукт няма, защото няма условия за развитие. За да има развитие е нужно обединение.

Още от БГ Футбол

Виж всички