Поредният абсурд в родния ни футбол

Поредният абсурд в родния ни футбол

Сериозна част от ръководните фактори в българския футбол продължават да демонстрират, че колкото са по-далеч от БФС, толкова по-добре за най-популярната игра. Последната глупост, която се опитват да сътворят част от водещите фигури в така клетия ни футбол, е желанието няколко кръга преди края на сезона да бъде взето решение, с което да бъде променен форматът на първенството.

Както е известно, всички отбори, които се борят да не изпаднат от efbet Лига и част от тези от Втора лига, обявиха желанието си първенството да бъде увеличено на 16 отбора. Така изпадащи да няма или най-много последният в крайното класиране на този сезон да играе бараж с третия от втория ешелон.

Левски и ЦСКА-София на противоположни мнения за формата на efbet Лига
Левски и ЦСКА-София на противоположни мнения за формата на efbet Лига

И с какво точно ще спечели българският футбол, като се увеличи групата на 16 отбора? Минуси за такава промяна има колкото искаш, докато положителни неща предвид икономическата ситуацията в момента трудно могат да се намерят.

Да се върнем към формата от годините преди реформата, за да може да е пълно с безинтересни срещи и четири тима да играят за първите три места, около осем-девет клуба пък да си играят един вид контроли още отпреди Коледа до края на сезона. Точно сега, когато този формат започна да бере голяма част от плодовете си. Всеки двубой има някаква интрига, каквато бе и целта, и никой не може да си позволи да прави криви сметки или да отпише даден мач, тъй като рискува да се раздели с елита или да не играе в европейските турнири. На кой му трябва да се дават предпоставки за черно тото?

Изключително много намаляха уредените мачове през последните пет години и това доказват липсата на сигнали, което е едно от най-хубавите неща в нашия футбол от 2016 година насам. Това доведе със себе си повече букмейкърски компании като спонсори.

Найденов за промяна на efbet Лига: Ще има такова черно тото, ще е отвратително
Найденов за промяна на efbet Лига: Ще има такова черно тото, ще е отвратително

”Ако тази година няма изпадащи, да си го кажем директно: Ще има такова черно тото, че Дан Тан ще ни се стори чавдарче със забавни игрички. Ще е отвратително", написа Цветомир Найденов във "Фейсбук". Да напомним, че именно неговата компания Efbet е генерален спонсор на първенството.

Телевизионните права от 6,3 милиона вместо да се разделят между 14 отбора, много от които хленчат, че са им малко, ще трябва да бъдат разделени между 16 клуба. Освен това кръговете като намалеят, най-вероятно телевизията ще иска да намали и парите. Да не говорим дали ще е съгласна да дава мачове без интрига, а това може да означава падането на някой двубой на кръг от ефир.

Наско Сираков

Плюс това няколко клуба от настоящите 14 в елита начело с Левски нямат финансова стабилност и са на ръба на фалита. Ситуацията не е розова и при Ботев (Пловдив), Локомотив (Пловдив), Етър, но не само при тях. Как ще издържат финансово идващите отдолу отбори, както и дали всички отговарят на лицензионните критерии са въпроси, за които никой не мисли.

Да не говорим, че УЕФА има огромна вероятност да накаже БФС и да изхвърли родните тимове от турнирите през това лято, тъй като преди сезона е обявен един формат на шампионата, а в края се правят промени, касаещи спортните резултати и изпадането на отбори. Именно поради това Гриша Ганчев и ЦСКА-София са категорично против подобно решение. Фактите показват, че нито един от клубовете в момента в първата шестица на родния елит не е дал съгласие на подобно нещо. Има няколко въздържали се, като Лудогорец, Берое и Арда, но със сигурност шефовете им са много повече “против” такава промяна, отколкото “за”.

Венцеслав Стефанов

Интересното е, че временно изпълняващият позицията президент на БФС Михаил Касабов е предложил тази промяна на последния Изпълком в точка “разни” от дневния ред. Нещо, което е било отхвърлено. Президентът на Славия Венцеслав Стефанов е заявил, че няма право да предлага подобно нещо, тъй като отборът му е сред тимовете, които са застрашени на този етап за оставане в групата. Именно босът на “белите” обаче е най-големият критик на настоящия формат, като от години не пропуска да “захапе” Павел Колев, че е похарчил 100 000 лева за нидерландски и белгийски специалисти, за да се измисли този формат през лятото на 2016 година, когато бе директор в БФС. 

Венци зададе въпрос на Цветомир Найденов и каза: Гонзо да не говори преди Крушарски!
Венци зададе въпрос на Цветомир Найденов и каза: Гонзо да не говори преди Крушарски!

Доскорошният шеф на Левски пък публикува годишния доклад на УЕФА, от който става ясно, че все повече европейски държави въвеждат системата с плейофи, за да може да се отложи възможно най-много развръзката в даден шампионат и да се намалят максимално възможностите за черно тото.

Павел Колев: Докладът на УЕФА показва, че все повече държави въвеждат плейофи
Павел Колев: Докладът на УЕФА показва, че все повече държави въвеждат плейофи

Изненадващо обаче няколко дни след Изпълкома шефът на Професионалната футболна лига Стефан Капралов, който подобно на много отговорни фактори във футбола бе изпаднал в зимен сън от дълго време, изпратил писмо до всички професионални клубове, за да ги пита за тяхното мнение и искат ли мигновена промяна на формата и увеличаването на бройката им на 16 тима. Между другото, ще бъде интересно да се разбере какви са неговите подбуди и каква е била идеята му.

Стефан Капралов

Според хора във футболната ни централа настоящият вицепрезидент на БФС Емил Костадинов пък не бил против да се увеличат отборите на 16, като заявил, че, ако не са добре нещата, догодина може да се върнат на 14. Ако това е вярно, само показва каква идея има за развиването на футбола у нас. Тоест, никаква.

Не е ли по-добре да се намали форматът на 10 или 12 отбора, за да може да има повече боеспособни отбори и да се вдигне нивото на футбола? По този начин ще има повече пари от телевизионни права за клубовете, а интересен и качествен продукт неизменно ще докара със себе си и нови спонсори. Така ще може да има и много по-силна Втора лига, а две силни първенства ще произведат по-добри играчи и за националните отбори на мъжете и младежите. 

Това нещо може да се случи, когато всички в българския футбол започнат да гледат и да мислят за благото на родния футбол, а не да мислят само и единствено за своите интереси.

Михаил Касабов, Неделчо Михайлов

Господа президенти и спортни директори на футболните клубове, помислете трезво, съберете се, обединете се и най-накрая започнете да мислите как да направите нещо по-хубаво, по-качествено и по-стойностно, за да се подобри играта на отборите, за да върнете желанието на публиката да ходи на стадионите, които на 90% са под всякаква критика, а не на последно място и да възбудите интереса на нови спонсори. Вярвайте, че желаещи не липсват, просто свършиха тези, които да хвърлят на вятъра парите си и да бъдат лъгани от футболни ръководители.

Още от БГ Футбол

Виж всички