Ясен Петров: Нужно ни е време, искаме да изградим отбор, който не се страхува от съперника си

Селекционерът на националния ни отбор по футбол Ясен Петров коментира след завръщането си в България мачовете на нашия тим. Снощи "лъвовете" ни завършиха 0:0 като гост на Северна Ирландия, с което спечелиха и първата си точка в квалификациите за Мондиала догодина. Ето какво сподели Петров: 

Трима капитани, четирима дебютанти и първа точка за България
Трима капитани, четирима дебютанти и първа точка за България

"Равносметка няма, реалността е явна за всички. Влязохме много надълбоко още с първите два мача, нямахме време да се сработим като отбор. Направихме един добър колектив. Опитахме се и вкарахме доста нови хора. Нужно ни е време. Дай Боже младите играчи да са титуляри в собствените си отбори, да ни извядат очите и да ги викаме. Ние нямахме време, наистина. Отборът на Швейцария е граден 7 години, Италия няма какво я да коментираме.

18 Националният отбор на България се завърна от гостуването си на Северна Ирландия

Представихме се на едно добро ниво. Вчера бе един много тежък мач срещу противник, който 2016-а бе на европейско и загуби на бараж с дузпи за класиране на сегашното европейско. Средната ни възраст в четворката в защита бе 21 години и ние въобще не се страхуваме в следващи мачове да вкараме още млади хора. Опитът трябва да подкрепя младостта. Това е пътят, дай Боже да направим един добър отбор.

Тази една точица дано да е искрата да продължим напред. Шегувахме се вчера, че сме като калинките, които имат точици. Ние спечелихме на Острова, там се играе много трудно. Три мача за 6 дни. Момчетата се сбиха, трябва да се отдаде заслуженото.

Оправдаха доверието ми. Вчера 4 дебютанти, 10 човека, които никога не са играли за националния ни отбор. Използвахме целия наличен потенциал, който имахме. Не мога да не бъде доволен от момчетата. Атмосферата е едно от нещата, което най ме впечатли, обстановката е прекрасна. Този отбор има нужда от подкрепа. Ако нямаме резултати, аз ще нося цялата отговорност.

18 Националният отбор на България се завърна от гостуването си на Северна Ирландия

5 мача има още, математически 5 мача могат да се изчислят всякак. Ние винаги ще гоним максимума. Италия и Швейцария са на много високо ниво, дори и Ирладния. Отбор, който също е граден във времето. Градим нов тим, дайте му време.

Момчетата дебютират в мач, в който печелят точка, емоцията е позитивна. Това вчера бе изключителна битка. Направиха дебюта си позитивен.

Аз призовавам да заявят младежите, че искат в мъжкия национален отбор чрез представянето си. Когато играят редовно в клубните си отбори, няма проблем да ги интегрираме. Всеки един, който ни вади окото, има възможност да се интегрира в мъжкия. Естествено пак с опитни.

Ясен Петров: Ние сме търсен съперник за контроли, защото искат много да ни бият
Ясен Петров: Ние сме търсен съперник за контроли, защото искат много да ни бият

Чочев е  изключиелно позитивно момче, благодаря му за това, че се раздаде накрая, когато вече изнемогваше. Сигурен съм, че след 2-3 месеца ще е на още по-добро ниво. Пожелавам му да е жив и здрав и да стане един от опитните, които могат да помагат.

Целите са ни да направим един по-млад отбор, необременен, който иска да постига целите си. Такъв, който не се страхува от противника си. Вчера си бяхме на една истинска битка. На мен най-радостно ще ми е, ако мога да върна усмивките на хората. Вчера момчетата бяха доволни от себе си. 

Ние не сме световни шампиони по футбол. Не сме пораженчески настроени, бъдещето ще покаже, ще видим другите отбори какво ще направят срещу Северна Ирландия. Ние се появяваме в момент, в който трябва да започнем от малкото позитиви. Много е лесно да излееш една кофа с негативизъм. Нали искаме да градим, подкрепяйте тогава", заяви селекционерът.

Още от БГ Футбол

Виж всички