Преди ни бяха "клиенти", сега бият Германия

Северна Македония победи Германия на футбол. При това в Дуисбург. Не е първоаприлска шега. Първа загуба на Маншафта в световна квалификация след онова 1:5 от Англия/Ливърпул. Съседите са във футболен подем, няма лошо, даже е похвално. Освен че удариха германците, храбрите момчета на Мърме Ангеловски се готвят и за участие на Евро 2020 - чакат ги мачове с Нидерландия, Украйна и Австрия. При нас работата е ясна и до болка позната. 

Истинска сензация: Северна Македония повали Германия в Дуисбург (видео)
Истинска сензация: Северна Македония повали Германия в Дуисбург (видео)

Когато снощи чух за победата на Северна Македония, се сетих за един двубой отпреди 20 години. Ако не бъркам, арена беше дупнишкият "Бончук". Става дума за онази младежка гарнитура на Митко Алексиев, която вървеше добре в европейските квалификации до злополучния мач в Теплице. 

Та в Дупница играхме контрола с тогавашната БЮР Македония. Мачът беше много интересен, като нашите "лъвчета" пропуснаха няколко гола преди почивката. Все пак веднъж топката се спря в мрежата на гостите - Ицо Янев накара вратаря да се хвърля безнадеждно с хубав изстрел от фаул. 

В началото на второто полувреме нещата станаха сложни - съдията изгони пресилено двама българи: Стойко Сакалиев и Иван Русев - Малкия Джангър. Останахме с осем полеви играчи, но гостите се мъчеха - по нищо не личеше, че са с двама души повече на терена. В края обаче центриране намери Горан Пандев, който порази българската врата за крайното 1:1. 

След мача нашите бяха бесни на рефера, не помня националността му. В прав текст беше казано, че гостите са ни клиенти и са на светлинни години от нас. Живко Желев заяви, че за да паднем на футбол от тях трябва да останем седем срещу 11 на игрището. Ето обаче че 20 години по-късно първият състав на Северна Македония се гласи за европейските финали и удря Германия, а ние ги гледаме. От дъното.

Още от БГ Футбол

Виж всички