Порточанов: Сигурен съм, че ще стана президент на БФС

Порточанов: Сигурен съм, че ще стана президент на БФС

Христо Порточанов е един от най-емблематичните босове в българския футбол от близкото минало. През май месец тази година, бизнесменът обяви официално намерението си да се кандидатира за президент на БФС. Порточанов е и единственият официален кандидат за този пост. Преди дни от футболната ни централа, обаче, не уважиха кандидатурата му и отказаха да я приемат. Ето какво каза Порточанов пред колегите от "Топспорт".

Г-н Порточанов, защо според Вас от БФС не ви приеха кандидатурата Ви за президент на БФС? Имаше обяснение от тяхна страна за ваше забавяне и, че Борислав Попов е в болничен.

- Те още от първия ден нямаха никакво намерение да правят Конгрес. Всичките им действия това подсказва. От 6 октомври , мисля че тогава беше мачът с Англия, Боби Михайлов е в оставка. Ще станат вече 16 месеца, ние нямаме никакво управление на футбола. 6-7 човека са дали оставка официално. Няма такава точка, която да казва, че този Изпълком може да управлява безконечно. Там е казано - до следващ Конгрес и така се завършва мандата му по най-бързия начин. Нещата обаче не станаха така. Те трябваше да го направят по-рано и да мине и замине всичко. Има неща, които обаче ги държат там и те не искат да си тръгнат така лесно. Ковид обаче не може да бъде оправдание да не се извършва изборът на нов президент. Неприятна е ситуацията, но това няма как да е причина да не правят нищо.

Какви са вашите следващи действия?

- Аз съм поел по този път и връщане назад няма. Изчакваме да насрочат конгрес. До края на януари трябва да обявят дата, ако това не се случи, клубовете ще го насрочат. Това може да се случи с искане от 1/3 от отборите, с дневен ред, определен от тях.

Това, че няма избран нов президент на БФС толкова дълго време как се отрази на футбола ни?

- Ако продължава да се върви така, трябва да закрием футбола. Не може още дълго да се продължава така.

Как си обяснявате факта, че сте единственият официален кандидат до момента?

- Защо аз трябва да анализирам?! В публичното пространство се спрягаха имената на Емо Костадинов, Пешо Величков, Иво Ивков. Няма и да има кандидатури. Това са несериозни кандидатури!

Готов ли сте с щаба си? Казахте, че имате и готов вариант за национален селекционер...

- Естествено, че имам избран екип. Аз няма да тръгна с празни приказки само и да е от ден до пладне. Тръгвам с перспектива, така като преди време започнах с Нефтохимик, но го затриха. Имам хора за всичко. За всеки пост, имам подходящи хора.

Бихте ли споделил имена?

- Не, защо да го правя, да ги опетнят ли? Това са сериозни хора. Не искам да ги "дъвчат" предварително. Имаме известни, учени, професори, специалисти, бизнесмени от най-висок калибър. Ще има, разбира се и чисто футболни хора двама-трима?

Твърдите, че имате подкрепа от доста от клубовете. Уверен ли сте в победата си?

- По предварителни разговори и прогнози, сочат че за мен ще гласуват повече от 3/4 от клубовете. Аз съм абсолютно убеден в победата си.

Очаквате ли някой да опита да Ви спре към целта? Може ли някой да Ви попречи?

- Ако, някой искаше, да го направи, да го е стори до сега. Имаха достатъчно време от 11 май досега. Ако имаха какво да вадят срещу мен, да го бяха направили до момента. Не виждам с какво могат да ме очернят. Единствено се надявам и аз и екипът ни да сме здрави. Конгресът не може да се отлага безкрайно.

Върху какво най-вече ще работите, на какво ще наблегнете първо?

- Без активното участие на държавата, няма как да се случи. Държавата не може да бъде игнорирана, както е било досега. Тя е помагала винаги когато е трябвала. Иначе е лесно да се разпределят дебели пачки и комисионни. Трябва държавата да се уважава и участва активно в спорта.

Доста от клубовете изпитват трудности. Преди време ЦСКА, после Левски. Ако Вие сте президент, как ще процедирате с такива отбори?

- Винаги ще помагам, ако мога. Винаги ще застана зад един клуб, да си стъпи на краката, без значение от неговото име.

Достатъчно ли направи БФС за "сините" и "червените"?

- Мисля, че да.

Накрая какво си пожелавате?

- Да сме живи и здрави и дочакаме Конгрес.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички