Босът на Националната волейболна лига Атанас Гаров: Дано не спрат първенството

Босът на Националната волейболна лига Атанас Гаров: Дано не спрат първенството

Председателят на Националната волейболна лига Атанас Гаров беше избран през лятото. Той започна много амбициозно своята работа, но се сблъска със сериозни проблеми заради скандалите между клубовете покрай пандемията.

РЗИ влиза във волейбола
РЗИ влиза във волейбола

- Г-н Гаров, ще има ли наказани след мача между "Нефтохимик" и "Хебър" заради пренебрегване на задължителните мерки срещу коронавируса?

- По заповед на министъра на спорта е задължително измерването на температурата на състезатели и официални лица преди мачовете. Тя е изпратена до всички клубове и съдийската комисия още преди започване на първенствата. Подсещали сме многократно, че трябва да се спазват изискванията с оглед на ситуацията.

- От "Хебър" твърдят, че делегатът на мача Пенчо Ангелов е казал как не е задължително измерването на температура преди мача. Това нарушение ли е на протокола за провеждане на мачовете?

- Ако е така, е нарушение. На този етап не мога да коментирам, защото целият случай е предаден на Дисциплинарната комисия. Те ще съберат всички факти. Изискали сме от клуба организатор и от останалите участници да изпратят документи. Ще видим какво се е случило. На тази база Дисциплинарната комисия ще вземе решение дали ще има наказания и какви ще бъдат.

18 Пресконференция на НВЛ и новия председател Атанас Гаров

- В нормативните документи описано ли е какво наказание следва при подобна ситуация?

- За съжаление няма наказание в нормативните документи. Дисциплинарният правилник е все още старият от 2014-а. Не е гласуван новият. Надявам се скоро да бъде приет от Управителния съвет. Преди това трябва да работим по стария.

- Обмисляте ли налагане на задължителни тестове преди самите мачове?

- По заповед от министъра всеки месец до 3 число клубовете са длъжни да правят PCR тестове. Преди всеки мач е малко прекалено. Ако някой играч проявява симптоми, трябва да му бъде направен тест. Но без симптоми не е много продуктивно.

18 Пресконференция на НВЛ и новия председател Атанас Гаров

- Волейболистите на "Пирин" (Разлог) се опитаха да прикрият техен болен съотборник с размяна на екипи и бяха глобени само с 200 лв. Това адекватна санкция ли е за подобно провинение, което застрашава здравето на всички?

- В дисциплинарния правилник не е предвидена подобна санкция. По-тежкото е изфабрикуваната лъжа, за да допуснат играч в мача, който не е регистриран през проверката. При това с много видна манипулация.

- Има ли опасност първенството да бъде спряно след толкова много случаи на коронавирус?

- Това не зависи от нас. Ако прецени министерството, може да го спре. Дано не се случи, защото доста от клубовете изкараха болестта. Мисля, че ще преминем и през това, както повечето хора, и ще продължим напред.

ОГНЯН ГЕОРГИЕВ, "България Днес"

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти