РЗИ влиза във волейбола

РЗИ влиза във волейбола

Неспазването на мерките преди мача между "Нефтохимик" и "Хебър" е обект на проверка

5000 лева глоба за играчи, 15 000 лв. за клубове при нарушение на мерките

Районните здравни инспекции по места могат да санкционират българските волейболни клубове при нарушения. Това стана ясно след последните два фрапантни случая на неспазване на разпоредби.

104 Суперкупа на България - Нефтохимик - Хебър 3:0

На 21 октомври волейболистът на "Пирин" (Разлог) Стивън Димитров премина на два пъти през задължителния медицински контрол с измерване на температура преди гостуването на "Берое". Той облича фланелката на своя видимо болен съотборник Петър Христов. За скандалното провинение Дисциплинарната комисия на волейболната федерация наложи скромни глоби от по 200 лв. на играчите. "Пирин" отнесе 2000 лв. санкция и два мача без домакинство.

104 Суперкупа на България - Нефтохимик - Хебър 3:0

 

На 5 ноември "Нефтохимик 2010" дори не организираха измерване на температура преди дербито от първенството срещу "Хебър" (Пазарджик). Няколко дни по-късно целият отбор на бургазлии даде положителни тестове за коронавирус.

Гостите подадоха сигнал до министерството на спорта за разследване на случая. В момента той се проверява от дирекция Регионална координация и контрол.

"Със заповед на министър Красен Кралев от 28 октомври са утвърдени указания за прилагане на противоепидемични мерки на спортни обекти и съоръжения - обясниха ситуацията от министерството на спорта. - В тях фигурира задължително провеждане на филтър на входа. Измерва се телесната температура на всички лица. В компетенциите на министерството не е налагането на сакции при извършени нарушения. При установяване на такива следва да бъдат уведомени Регионалните здравни инспекции по места."

От ведомството уточниха, че делегатът на съответната среща, ръководещите съдии и отговорно лице от отбора домакин са длъжни да следят за изпълнението на противоепидемичните изисквания. Това включва измерване с безконтактен термометър на всички състезатели, членове на треньорски щабове и длъжностни лица. Показанията се записват в специална бланка. При висока температура болният не се допуска до залата.

104 Суперкупа на България - Нефтохимик - Хебър 3:0

Според закона за здравето при неизпълнение на наложени от министър противоепидемични мерки следва съставяне на акт в размер на 5000 лв. за индивидуални лица. При юридически лица, каквито са волейболните клубове, санкцията е в троен размер - 15 000 лв.

"България Днес"

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти