Григор Димитров пречупи коравия Андухар в тежък, но красив мач

Григор Димитров пречупи коравия Андухар в тежък, но красив мач

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров изигра много тежък, но и много красив двубой срещу опитния 34-годишен испанец Пабло Андухар, когото успя да преодолее след 2 часа и 23 минути игра с 4:6, 6:3, 6:4.

Така при дебюта си в Антверп Гришо се класира на четвъртфиналите в турнира от сериите АТР 250, където е поставен под номер 4 и пропусна по право първия кръг. Димитров трябваше да прибегне до по-голямата част от техническия си арсенал и до всичкия си физически резерв, за да пречупи коравия испанец, който допринесе за красивите и продължителни размени между двамата.
Григор биваше принуждаван да печели почти всяка своя точка с уинъри, защото ракетата на 55-ия в световната ранглиста много рядко бъркаше. Григор не можа да направи пробив в първия сет и допусна късен такъв, след което във втората част с ранен брейк си осигури комфортен аванс, запазен до края. В третия сет изглеждаше при 4:1, че Димитров сравнително безпроблемно ще стигне до крайния успех, но Андухар върна един пробив, след което пък Гришо трябваше да отразява четири брейк-бола.
Все пак, до изненада не се стигна и българинът продължава към четвъртфиналите, където очаква петия в схемата Милош Раонич или британецът Камерън Нори.

ПЪРВИ СЕТ

Гришо започна с ас по диагонала в полето за равенство, после заби такъв по правата в лявата половина на корта. Ново изпълнение по диагонала едвам бе върнато от Андухар, но българинът завърши с форхенд-уинър. Ас номер 3 приключи бързия и перфектен гейм - 1:0.

Григор демонстрираше чудесна защита, след като съперникът му се стремеше да тества постоянно бекхенда му. Разиграването за 30-0 беше агресивно и от двете страни, а Андухар майсторски размина опонента си на мрежата. Българинът обаче отново атакува след хубав апроуч и завърши със смач с отскок, а после комбинира чудесно остри бекхенди с подсечени такива, за да последва форхенд-уинър - 30-30. Андухар заложи на сервис-воле, но не можа да приключи акцията си с бекхенд, защото бе максимално затруднен от минаващия удар на Димитров - точка за пробив. Сбъркан бекхенд-слайс на бившия номер 3 обаче не можа да материализира възможността за ранен брейк, след което първият сервис на Андухар му позволи да се пребори за 1:1.
Нов апроуч на Григор не бе продължен със завършващ удар на мрежата, защото испанецът много умело сваляше коварно топката много ниско, за да бъде отиграна сигурно. Стигна се до 15-30, но два невърнати сервиса бързо обърнаха развоя на събитията в полза на Димитров. Сгрешен смач обаче до 40-40, но началният удар работеше безотказано, както и форхендите в която и да е посока - 2:1.
В момента, в който Андухар предоставяше малко по-плитка и по-пасивна топка, следваше безпощаден форхенд-уинър в полза на българина. Първата двойна грешка на 55-ия в света пък направи съотношението 15-30, след което испанецът пак заложи на сервис-мрежа и имаше успеваемост. Грешка от бекхенд по правата на Андухар доведе до 40-40, но след продължително разиграване и съперникът му направи същото. Серия от мощни форхенди и пак смач с отскок на Григор го задържаха в гейма, после пък много елегантна къса топка от Андухар по изключителен начин бе върната от Димитров и той беше възнаграден за атлетизма си. Геймът надвиши 10 минути, като най-накрая 55-ият в света успя да вземе подаването си и да изравни 2:2.
Феноменални рефлекс и чувство към топката позволиха на Гришо да спечели размяна на мрежата и да предизвика аплодисменти от публиката. Два поредни чудесни форхенда по диагонала му направиха подаването доста безметежно при 40-0, а още един уинър от тази страна на ракетата приключиха гейма за 3:2.
Aндухар направи една от всъщност малкото си грешки от форхенд до момента за 0-15, но после той се справи много добре със сервиса си и дръпна с 30-15. Продължителна размяна на бекхенди бе прекратена от Григор със смяна на посоката и форхендът на испанеца не издържа. Вместо да стигне до шанс за пробив обаче, българинът прати форхенд по обратния диагонал в мрежата, а си бе отворил корта с чудесен бекхенд по правата. С рядко срещан уинър от дъното на корта с обратната страна на ракетата, притиснат до стената, Андухар взе гейма и предизвика поздравленията на Димитров - 3:3.
За първи път в мача до момента се стигна до 0-30 на сервис на Григор (първа двойна за него), но той пък моментално коригира бекхенда си и записа първия бекхенд-уинър по правата. Нов такъв - форхенд този път - доведе до 30-30, но после ретур-мрежа от страна на Андухар донесе нужната изненада и се стигна до брейк-бол. Категоричен втори сервис по правата на българина нямаше как да бъде върнат и възможността моментално се изпари. Нов хубав подсечен втори сервис отново му осигури предимство, а изумителен бекхенд-слайс матира дори добрата защита на испанеца - 4:3.
Андухар постоянно биваше притискан на два метра зад основната линия, но все пак успяваше да се опази до този момент от пробив. При 30-30 той продължаваше и да има леки проблеми с подхвърлянето на топката, но не и с чудесната си защита. Два поредни добри сервиса пък позволиха на испанеца да стигне до 4:4.
Григор пак позволи на опонента му да се размечтае за брейк при 15-30, но Андухар го заслужи с чудесен минаващ удар от бекхенд. Ас номер 5 компенсира моментално, но намесата на мрежата в следващ момент наистина доведе до шанс за пробив. Упоритостта на испанеца в продължително разиграване бе възнаградена с неочакван, но заслужено предимство в много важен момент от сета - 4:5.
55-ият в света бе безкомпромисен и отново отказваше да се предаде в дългите размени на бекхенди, което доведе до 40-0. Григор направи ретур уинър от задната страна на ракетата си, но смач завърши чудесния сет на Андухар - 4:6.

ВТОРИ СЕТ

Доста по-позитивно започна втория сет за Димитров, който с повече хитрост постигна пробив за 2:0, когато предпочиташе да "бяга" от бекхенда си и с форхенд да се съревновава от основната линия. Това се оказа доста сложна задача за испанеца и той се пропука, след което пък Григор спечели подаването си за 3:0.
Поради липса на хоук-ай Гришо не можеше да обжалва поразяващ форхенд на линията, който от повторенията изглеждаше "вътре", като така вместо до брейк-бол се стигна до 30-30. Димитров този път не можа да се възползва от възможността си за пробив впоследствие, защото два пъти удари с рамката, а ас номер 1 на Андухар му заслужи намаляване до 3:1. 
Испанецът пак започна да залага на повече агресия дори от ретур и веднага след него се впускаше към мрежата, а пък някои неточности от бекхенд на Григор вкараха гейма в дюс. Смач плюс бекхенд по правата все пак осигуриха на българина комфортен аванс от 4:1. Андухар взе най-лесния си сервис-гейм, защото Григор искаше да е прекомерно агресивен, но правеше грешки - 4:2.
По-важното беше, че Гришо водеше играта и особено на свой начален удар не даваше възможности на съперника да си помисли дори за връщане на пробива. С елегантно бекхенд-воле шампионът от Финалите на АТР 2017 поведе с 5:2.
Димитров направи наивна грешка от липса на концентрация, тъй като имаше празен корт пред себе си, но после с доста повече прецизност отигра няколко поредни бекхенда. Андухар пък отново прибегна до добрите си сервиси по правите и свърши каквото можа, за да стигне до 5:3. Независимо че трябваше да премине през 30-30 заради две грешки от бекхенд, Григор Димитров осъществи страхотния си сет и направи 6:3 след 1 час и 33 минути.

ТРЕТИ СЕТ

Андухар спечели първото си подаване, после продължи да изисква от Григор да завършва с уинър точките си, защото се защитаваше много кораво. Все пак той се справи със задачата да вземе началния си удар за 1:1. Чудесен бекхенд-уинър по правата на Димитров го изведе до 0-30, но после две непредизвикани грешки доведоха до 30-30. Размяна на форхенди обаче се оказа доста тежка за Андухар и той не издържа - шанс за пробив, който стана факт след неуспешно търсене на линията от страна на испанеца - 2:1.
Смач и бекхенд-уинър от ретур позволиха на Андухар да стигне до 30-30, но Григор направи ас с 213 км/ч, след което добави още един невърнат сервис по правата за затвърждаване на брейка - 3:1. Поразяващ бекхенд с топспин, последван от елегантен слайс, изведоха Гришо до полезно предимство от 0-30, а той надгради над него с нов уинър по правата от задната страна на ракетата - троен брейк-бол. Нов печеливш удар, този път от форхенд, довърши "засипването" - 4:1.
Нелепа грешка край мрежата на Димитров го постави в позиция да се пази от връщане на единия брейк, но и в този важен момент той избра остри форхенди и атакува мрежата, за да стигне до дюс. Форхенд-уинър по къс диагонал на Андухар обаче отново го възнагради с шанс за рибрейк, тъй като вече рискованите му действия нямаха алтернатива. Тактиката ретур-мрежа му се отплати и той наистина върна единия от пробивите за 4:2.
Магическа къса от бекхенд на Григор отново провокира аплодисментите на публиката, но той не можа да направи още един пробив и да спре мини-серията на съперника - 4:3. Димитров сам се вкара в беда и чрез своите неточности се докара до 15-40, а първият шанс за пробив бе отразен с осмия ас по правата в полето за равенство. Невърнат втори сервис по диагонала в другата половина пък заличи и втората възможност за брейк. Третата дойде обаче при сбъркан лифтиран бекхенд от страна на българина, но и тя бе отразена с много остро второ подаване. Четвъртата се получи след минаващ бекхенд на Андухар, но Григор можеше да избере другата половина на корта за форхенда си. Хубав форхенд по диагонала след втори сервис в тялото обаче заличи и този шанс за връщане на интригата. Невероятната защита на испанеца се пречупи след форхенд по правата в продължително разиграване и Димитров най-накрая стигна до авантаж, при което поредната къса от бекхенд свърши чудесна работа - 5:3.
Андухар взе подаването си на нула за 5:4 и всичко трябваше да се завърши в сервис-гейма на българина. Той направи петата си двойна грешка за 15-15, но последва веднага невърнато подаване в тялото за 30-15. Контрапие от форхенд осигури два мачбола на Гришо, който с великолепна комбинация сервис-форхенд уинър приключи двубоя в своя полза след 2 часа и 23 минути игра.

Още от Тенис

Виж всички