В Пещера (Галата) играят без пари, но за честта на селото и в памет на приятел

В Пещера (Галата) играят без пари, но за честта на селото и в памет на приятел

Преди 25 години в българския футбол се завъртя името на ловешкото село Галата. Тогава местния ФК Олимпик, спонсориран от бившите борци Страхил Димчев и Станислав Танев – Камилата, ръководен от Ангел Бончев и трениран от Ферарио Спасов се изкачи в професионалния футбол, печелейки първото място в Северозападната В група. През 1997 г. този отбор вече е част от елитната А група, въпреки че трябваше да играе домакинските си мачове в Тетевен.
Идеята за въпросния възход на този спорт в с.Галата е на Димчев и Танев, като първоначалното им намерение е развлечение.

Точно преди 51 дни в с.Галата отново се играе елитен аматьорски футбол – Северозападна Трета лига. Сега обаче обстоятелствата са други, а най-фрапиращите разлики с онова време е сегашното име на клуба Пещера и че касата е празна и никой в отбора не получава дори и стотинка.
Футболисти обаче има …, очакват се и още … и по-добри …
Подобен парадокс е изключително рядко срещан в родния футбол.

Обяснява го 36-годишният юноша на Спартак (Плевен) Младен Сергеев Младенов, играещ президент на ФК Пещера (Галата):
„Нямаме нужните финансови средства за да играем в Трета лига. Участваме обаче за честта на нашето село и в памет на нашия приятел и колега – вратарят Свилен Младенов, който загина в автомобилна катастрофа през месец октомври миналата година. Стадионът ни носи неговото име. Мечтата на Свилен беше да пази вратата на ФК Пещера в мачове от първенството на Северозападната Трета лига. И ние решихме да сбъднем мечтата му“.

Младият шеф, който играе като централен защитник разкрива как клуба покрива разходите си.
„В детско-юношеската ни школа тренират около 50 деца, разпределени в три отбора – юноши старша възраст и деца (момчета и момичета). Месечната издръжка възлиза на около 2000 лева. За домакинските мачове на мъжкия тим са ни нужни месечно около 1000 лв. Въпросните суми, както и разходите за гориво, когато гостуваме, събираме от нас футболистите и от средствата, които даряват феновете. Домакинските ни срещи посещават по 700-800 души, а когато играем навън ни придружават по около 100 наши съселяни. Направи ли сме около 100 членски карти и ги раздадохме на приятели. За тях всеки плаща колкото му е възможно – 20, 50, 100 лв., което също е помощ за клуба. Освен това Община Тетевен ни помогна с 2500 лв, а няколко приятели с по 1000 лв. Кметът ни Адриян Маринов също помогна, а бизнесмените баща и син Добревски отдадоха без наем тяхна постройка за съблекални, като те плащат всички консумативи и закупиха пълна екипировка за футболистите“, разказва президента на клуба.   

Изключително важен успех е завръщането в с.Галата на солидните за Трета лига играчи Альоша Илиев, Румен Миков, Александър Асенов и Младен Николаев, които бяха в основата на силното представяне през миналия сезон на Партизан (Червен бряг). От ФК Севлиево пък дойде Атанас Георгиев.
Докога ще продължи този гол ентусиазъм и има ли бъдеще начинанието?
„Положението е тежко в цяла България и селото ни, което наброява около 3000 жители не прави изключение. В него няма работа. 70 на сто и съселяните ми си изкарват прехраната в София. Всяка сутрин от Галата тръгват по 400-500 души за столицата. Сред тях съм аз – имам строителна фирма с осем работника. Част от съотборниците ми имат същия бизнес. Всяко начало е трудно, но ще се справим. Дал съм дума на момчетата, че ще направя всичко по силите си за клуба. Настоящата ситуация във ФК Пещера ще се запази до края на тази година. Вярвам, че след това ще се подобри и шансовете не са малки. Няколко фирми обещаха да ни помогнат, но пандемията забави процесите. Разчитаме и на приятели“, заяви Младенов.

Съперниците определят ФК Переща като корав и агресивен тим, който играе на ръба на допустимото. Шапка свалят обаче на футболистите му, че се раздават до край от първата до последната минута на мачовете.
Към момента обаче отборът е предпоследен в класирането на Северозападна Трета лига – с пет загуби, по една победа и равенство.

 „Не съм очаквал по-различен старт, защото част от момчетата досега са играли в областната група. Нужно ни е време. Смятам, че нещата ще се стабилизират и ще тръгнем нагоре. Въобще не ми минава през главата, че ще изпаднем. За втория полусезон ще направим доста по-солиден тим. Вече дори сме договорили нови футболисти. В лицето на Ивайло Петков, разполагаме с качествен треньор, който има богат опит в изграждането на отбори, а и често е работил под напрежение, каквато е ситуациятга при нас в момента. Ще подобрим и тренировъчния процес – поръчал съм и ще платя осветителни тела за стадиона за да провеждаме тренировки вечер след като се приберем от работа“, уточнява амбициозният президент.

Още от Трета лига

Виж всички