Гледай на живо

Новото попълнение Димитър Костадинов класира Левски на осминафинал за Купата - На живо след 0:2 срещу Марек в Дупница

Важна подробност покрай делото на ЦСКА-София във ФИФА, всички трябва да се съобразят

Важна подробност покрай делото на ЦСКА-София във ФИФА, всички трябва да се съобразят
ЦСКА-София загуби второ дело във ФИФА (документ)
ЦСКА-София загуби второ дело във ФИФА (документ)

В делото на Гуидо ди Вани срещу ЦСКА-София във ФИФА се появи една крайно любопитна подробност, която би трябвало да се вземе под внимание не само от червените, но и от всички български клубове.Става въпрос за един от основните доводи на ЦСКА-София. А именно - всичко, което е трябвало да се плати, е платено чрез масата по несъстоятелността и който има претенции, трябва да ги насочи към българския съд.

Ето какво пише в делото по този важен въпрос:

“В допълнение, има значение препращането към решение, при което КАС счита, че „регламентите на УЕФА не могат да бъдат отменени от националните закони, тъй като това би довело до неравностойно третиране на клубовете от различни страни“.

В този смисъл същия принцип трябва да се прилага и за регламентите на ФИФА, както и за решения.

При това положение ДК подчертава, че основната цел на регламентите на ФИФА е да създаде стандартен набор от правила, на които са подчинени всички участници във футболната общност и на които могат да разчитат. Тази цел не би била постижима, ако националното законодателство може просто да отмени регулациите на ФИФА.

По-специално, ДК счита, че фалитът на първоначалния Длъжник не освобождава автоматично неговия приемник, клубът ПФК ЦСКА-София, от задължението да се съобрази изцяло с решението на съдията от Камарата за решаване на спорове, което остава окончателно и обвързващо и не може да бъде отменено с национално решение.

В резултат на това и като се има предвид, че Кредиторът е ангажиран с възстановяването на дълга си, членът на ДК установява новия Клуб, отговорен за дълговете, възникнали от първоначалния длъжник - единствено този, свързан с решението, взето от Камарата за решаване на спорове на 2 септември 2015 г. - и следователно заключи, че новият Клуб, ПФК ЦСКА-София, е отговорен за спазването на гореспоменатото финансово решение по реда на чл. 64 от 2017 г. Въпреки това изглежда, че новият Клуб не е направил това и следователно трябва да бъде съответно санкциониран.”

Още от БГ Футбол

Виж всички