Константин Абаев: Опитът от Монтана ми помага много

Константин Абаев: Опитът от Монтана ми помага много
Пламен Константинов за Абаев, Лубурич и бъдещето на Локомотив (видео)
Пламен Константинов за Абаев, Лубурич и бъдещето на Локомотив (видео)

Разпределителят на шампиона на Русия Локомотив (Новосибирск) Константин Абаев разказа, че е готов за ролята на основен плеймейкър.

Главният треньор на Локомотив Пламен Константинов по-рано обяви, че през следващия сезон вижда Абаев, който игра и един сезон в родния Монтана, като първи разпределител на тима от Новосибирск. За негов заместник Локомотив привлече Александър Воропаев от Блогорие.
 

“Ние 3 години вече го готвим за голяма крачка в неговата кариера. През първата година той игра при моя помощник в националния отбор на България (б.р. Даниел Пеев в Монтана). В следващия сезон той игра във Франция, а през изминалия бе втори разпределител на Локомотив и смяна на Фабиан Джизга. Това бе нужно, за да може да почувства нивото на играта и “аромата” на Суперлигата в Русия. Винаги, когато имаше възможност, той се появяваше в игра. Даже, когато имаше и определен риск. Костя показа, че притежава характер и има бъдеще. Смятам, че един разпределител се оформя напълно след своята 30-а годишнина. Но Абаев е от тези играчи, които много рано показаха достатъчно грамотен волейбол. Аз очаквам той да е първи разпределител на отбора, но той има още къде да расте”, заяви Пламен Константинов за Константин Абаев.

“Аз вече бяха основен разпределител в българския Монтана, както и във френския Поатие. Играх много. В това числа и в европейските клубни турнири. Заедно с Монтана, например, стигнахаме до 1/4-финилите в “Чалъндж къп”. Така че имам определен опит. Свекнах вече да съм №1. И когато през миналия сезон се оказах в Локо втори разпределител, трябваше отново да се адаптирам. Все пак да влезеш като смяна е малко по-различно. При това аз прекрасно разбирах, че отначало, да го кажем така, трябваше да “помириша” Суперлигата. Как мирише ли? Класно (смее се)! Смятам, че ако трябваше веднага да стана основен разпределител, може би нямаше да се получи много добре. Сега вече разбрах какво и как трябва да се прави. Няма да има драма. Не е изключено, че още в първите опити може да възникнат някои затруднения. Все пак при нас идват нови играчи, с които още ни престои да се напаснем на игрището. Но, аз съм уверен, че всичко ще се получи добре”, заяви Константин Абаев за сайта на Локомотив.

“Засега шансове да играя за Русия на Олимпиадата  в Токио 2021 не са големи. Всичко зависи от това, как ще успея да се справя през новия сезон.  За мен е важно, че ме включиха в разширения състав. За да постигна нещо повече, ще работя много”, добави Абаев в интервю за официалния сайт на клуба.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти