Всички пилоти във Ф1 с еднакво разпределение на гуми за 2020

Всички пилоти във Ф1 с еднакво разпределение на гуми за 2020

От Международната автомобилна федерация (FIA) обявиха, че през сезон 2020 във Формула 1 всички пилоти ще получават еднакво разпределение на гуми за всеки уикенд. Според правилника във Ф1 от доставчика на гуми трябва да номинират три типа сликове, които ще се използват в даден уикенд, като тимовете могат да си изберат по колко комплекта от всеки тип искат. Заради пандемията от коронавирус обаче през тази година всички пилоти ще получават по 2 комплекта от най-твърдите гуми, 3 от средните и 8 от най-меките гуми за всеки уикенд.

Подобна бе и ситуацията за първите 4 старта от сезон 2017, когато бяха въведени новите, по-широки гуми и тимовете нямаше как да ги тестват преди крайния срок за вземане на решение за своя избор. Крайният срок за избор за стартове извън Европа е 14 седмици преди надпреварата, а за такива на Стария континент – 8.

Същевременно от Пирели обявиха и типовете гуми, които ще бъдат на разположение на пилотите за първите 8 старта за 2020 година, като любопитното е, че двата поредни уикенда на „Силвърстоун“ ще предложат различни комбинации от гуми. С изключение на Гран При на Великобритания и Испания, които ще предложат трите най-твърди типа от гамата на Пирели (C1, C2 и C3), а всички останали ще използват трите средни типа (C2, C3 и C4).

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти