Година пауза ще е фатална за DTM – Бергер

Година пауза ще е фатална за DTM – Бергер

Бившият пилот от Формула 1 Герхард Бергер и председател на ITR, компанията, организираща немския шампионат за туристически автомобили (DTM), заяви, че евентуалното непровеждане на шампионата през 2021 може да бъде фатално за сериите. Коментарът на състезавалия се през 80-те и 90-те за отборите на ATC, Макларън, Бенетон и Ферари идва, тъй като в края на 2020 Audi ще прекрати своето участие в шампионата, което ще остави BMW като единствен отбор.

За DTM това ще е общо трета загуба на производител за три години, след като това сториха и Mercedes през 2018, и Aston Martin през 2019. Големият проблем за DTM е разработката на правилника Class One, съвместно с японските Super GT серии, който имаше за цел обединяването на двата шампионата.

Същевременно не се очаква нито един от производителите от Страната на изгряващото слънце Honda, Nissan и Toyota да се включи в DTM поради финансовите затруднения, породени от коронавирус пандемията. Вариант за евентуалното продължаване на шампионата е преминаването към правилата на GT3, нещо, за което Бергер е против.

„Ако преминем към GT3, се връщаме към системата за балансиране на колите, от която ние се отказахме преди няколко години“ заяви австриецът.

„Няма да е прецедент шампионат да прекъсне за година или две. Все пак DTM не се провеждаше между 1996 и 2000 година, но успя да се завърне именно със старта на хилядолетието. В днешно време обаче това ще бъде много по-сложно, да не кажем, невъзможно. Опасявам се, че ако шампионатът не се проведе през 2021, то той никога няма да се завърне“, довърши Бергер.

Евентуалният последен сезон в DTM ще стартира на белгийската писта „Спа“ на 1 и 2 август.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти