Александър Томов каза цялата истина за фалита на ЦСКА (видео+галерия)

Александър Томов каза цялата истина за фалита на ЦСКА (видео+галерия)

Бившият президент на ЦСКА Александър Томов гостува в "От дузпа в тъч" по Sportal TV. Бившият вицепремиер на България говори за фалита на гранда на българския футбол и защо се стигна до наличието на два клуба с името ЦСКА.

"Ще говоря само факти. Много от тях са казвани, но са разпилени. Неприятно е да има два клуба ЦСКА, но това е следствие на престъпленията, които бяха направени през 2015 година и след това довели до предумишления фалит на ЦСКА. През цялото време има намеса на политика и пари. Получиха се два клуба. Би било прекрасно да се обединят, но не е реалистично. И двата клуба инвестират в играчи. Единият клуб привлече Красимир Балъков за треньор. След известен период от време може да има такива предпоставки двата клуба да се обединят.

9 Александър Томов гостува на "От дузпа в тъч"
Прамод Митал направи много мощни инвестиции. "Кремиковци" даваше около 2% от БВП на страната. Митал заяви, че е готов да подкрепя спорта. Имаше няколко предложения, включително и от Левски. Той беше помолен от няколко водещи политици да помогне на ЦСКА. След среща с Георги Първанов Митал ми каза: "Ти ще поемеш ЦСКА". 15 млн. евро струваше цялата сделка. Условието беше Васил Божков да изчисти всички дълговете. Взехме чист клуб. Направихме няколко много скъпи трансфера. Около 4-5 млн. евро годишно беше бюджетът на клуба.
Без много инвестиции спечелихме титлата с 16 точки разлика. Отборът имаше огромни перспективи. Имах писмо от Мишел Платини. Очертаваше се голям успех на клуба в Шампионската лига, но политически сили попречиха това да се случи. Станишев беше изпълнителят с тежки удари. Той изпрати ДАНС в ЦСКА. Това е много грубо нарушение. След два месеца шефът на ДАНС даде писмо, от което стана ясно, че нищо категорично не е намерено в ЦСКА. Цялостно всичко беше насочено срещу мен. Страхуваха се, че при голям успех на ЦСКА в Шампионската лига и България това ще го използвам политически. Такава цел не съм имал.
Откатко Царят дойде тук, бизнесполитиката е много компрометирана. Тогавашната намеса на Станишев е незаконна. Формалното обяснение за отнемането на шампионската титла на ЦСКА е задължение от 700 000 лева. Дадоха шампионската титла на Левски. Зад това стои и сериозна дейност на г-н Батков. През едно лице - съветник на Станишев, група ченгета и г-н Батков беше извършено това нещо.
За "Титан" не бих искал да говоря по много причини. Срещу мен започна прокурорска репресия и натиск. Опитахме се да остана в клуба. С помощта на Емо Данчев бях в Манчестър Юнайтед. Видях се там с ключови хора. Имаше вариант да продължим и без Митал. Напускането на Митал доведе до атаката. Ако той беше останал и не беше натиснат да си тръгне, което беше извършено с прокурорски цели, нямаше да се случи това. "Титан" подписаха договор, при който не платиха нито една стотинка за ЦСКА. Влязоха в клуба и нататък знаете резултата. И от двата случая нямам никакви финансови дивиденти. Хубавото е, че в ЦСКА всичко е документирано. За съжаление, журналистите не стигат до тези документи, нито някой ги чете.
9 Александър Томов гостува на "От дузпа в тъч"
Второто ми идване в ЦСКА дойде, след като въпросните лица от Перник обявиха фалит. Тогава ми се обади Стойчо Младенов, Толята Нанков и четирима-петима приятели от ЦСКА и ме поканиха в един ресторант в "Младост". Намерих финансова схема и видях какво е финансовото състояние на клуба. 36 млн. лева бяха задълженията на ЦСКА. Финансовите органи на УЕФА също бяха отписали клуба. Там са професионалисти и нямат нищо общо с нашите органи. Говорих с Пламен Орешарски и решихме в този състав да спасим ЦСКА. ЦСКА е институция заради феновете си. Разбрах, че в отбора има трима футболисти. Нямахме отбор, а предстоеше есенният дял от шампионата. Имах една сила - многото външни контакти. Имах много чужди инвеститори и самият Митал, който не ме беше изоставил.
За една година не само възстановихме отбора, а 2014 година завършихме с шест точки пред Лудогорец. За една година бяхме похарчили 14 млн., като от тях половината бяха за изчистване на дългове. Това го има документално. Много трудно можеш да се спасиш, когато са замесени частни интереси с БФС. Започнахме големият проект със Стивън Ло. Ако не беше този проект, нямаше да се хвана. Всички пари, които ми е дал, отидоха за ЦСКА. Бюджетът дойде от спонсори, от мои фирми дойдоха 4 млн. лева и 1 млн. лева подарих. Когато имаш големи проекти, е морално задължение да помагаш на спорта. Милиард и 600 млн. евро беше проектът на Ло. Покрай този проект имаше пари и за ЦСКА. Основната ми идея беше публично предлагане на акции и аз да се откажа от контрола. Не можеш да направиш фалит на такъв клуб!
Ако Стивън беше останал в този проект, ЦСКА щеше да бъде голям европейски отбор, без съмнение. Планът беше да станем отново шампиони - преследвахме 32-ата титла. Преди да почнат плейфоите с шест точки разлика, мен ме изгониха, Стивън Ло беше принуден да се махне. Целта не беше да се спре проектът, а да се махне Александър Томов и да влязат нови лица, близки до тогавашния и сегашния премиер. Когато стане дума за много пари, в България нещата стават печални.
И аз исках да вземем Христо Стоичков в управлението на ЦСКА, но той имаше други ангажименти в чужбина. И аз направих много грешки. В бюджета за 32-а шампионска титла не ми стигаха 2 милиона лева. Обадих се и на г-н Ганчев да помогне, но той тогава не пожела. Двете лица, които дойдоха след мен, се занимаваха с това как да препродадат отбора. За мен беше удар как на 28 май разпуснаха отбора. Имаше две оферти за Тони Силва. Едната беше за 1.5 млн. паунда от Англия. Другата беше от Бешикташ. Тези лица казаха на Тони Силва и неговия мениджър, че са свободни агенти. Сложен въпрос е защо. Замесени са крупни имена. Това е предумишлен фалит. Фалираха клуба и се бяха договорили с г-н Ганчев да започне отдолу. За него това беше по-лек вариант. Тези момчета струваха над 22 млн.
9 Александър Томов гостува на "От дузпа в тъч"
Не само няма справедливост. Има груби политически намеси и намеса на олигарси. Знам точно кой какви пари е взел. Има няколко добри спортни юристи, но имаме проблеми в законите. Едно от тези две лица ми даде да подпиша едно писмо, че се отказвам от 4 млн. евро, ако ми дадат правата на няколко футболисти. След това обаче разпуснаха отбора. Помня тези футболисти, но няма да кажа имената им. Става въпрос за тези, които имаха стойност. За единия вече говорих. На 30 март се подписа договор, с който всички акции отидоха в двете лица. Фалитът е прост. Ако този клуб е бил толкова зле финансово, защо си го купил? Как така на 30 март го купуваш окончателно, когато е на няколко мача от шампионска титла, след което накрая казваш, че клубът не може да се управлява и го разпускаш.
Цялата истина я знаят Иван от Кюстендил и Росен. Те сега не искат да вземат отношение. Аз с тях винаги съм бил приятел. Изчистихме толкова много дългове с много преговори. ЦСКА е фалиран предумишлено на база на интересите на някои лица. Имам предположения, знания и информация, но не се занимавам с нещо, което не мога да докажа. Нямаше никакво основание за разпускането на отбора през 2015 г. Защо отборът, който биеше наред, направи 10 загуби? Махаш ръководството, махаш му треньора, създаваш нетърпима обстановка, договаряш се със собственици на други клубове. Излезе ли потиснат, отборът е приключил. Стойчо Младенов изстисква силата на футболиста. Той е мотиватор. От средно момче може да направи голям футболист.
Не искам да коментирам Левски по много причини. Сираков е грамотно момче. Мога да кажа, че и в случая с ЦСКА, и в случая с Левски има политически турбуленции. Очевидно Божков и бил стимулиран политически да влезе в Левски. Той има по-големи възможности и сега няма как да плащат тези високи заплати. ФК Лупи ли? Това е част от ниската култура. Там идеята е била да се отрече ЦСКА. Можеш да правиш всичко, но не и да отречеш традицията. Когато имаш 100 години традиция, не я махай. Това беше колективна грешка на спортния министър, Гриша Ганчев и всички. Блокираха всичко, ликвидираха дружеството и ликвидираха историята.
Вчера Божков не бил плащал 700 млн., но днес трябвало да ги плати. Това са политически неясноти. Тези два клуба не могат да се финансират от всеки. Там е много по-сложно. Кралев каза една лъжа - че не сме забили един пирон на "Армията". Това не е вярно. Направихме сектор "Г", изградихме отбор. Буш го купихме за 50 000 долара и го продадохме за около 800 000 паунда. Всички футболни съюзи в Европа бдят да няма политическа намеса. Тук един не може да си вземе стадиона, но друг може да получи трибуна "Моци". Без намесата на Станишев нямаше да се стигне до това. В България от 20 години има много голяма корупция, която създава голяма нестабилност. Моето обвинение към Борислав Михайлов е, че не се противопоставяше на това. Той беше проводник. Борисов няма право да му каже "Отивай си". Той каза, че няма да си подаде оставката. Пратиха му ГДБОП и той си я подаде. В Европа това не може да стане. Конкуренцията ражда прогрес.
9 Александър Томов гостува на "От дузпа в тъч"
И Левски, и ЦСКА са удряни много тежко през последните години. Чорни беше изпъден от страната. Изредиха се собственици, поставени с политически интереси. Когато държавата се бърка в тези неща, се получава това. Кирил Домусчиев може да купи още 10 прекрасни чужденци, но те не правят националното. В момента чужденците преобладават като качества, защото ДЮШ-овете са слаби.
На "червена" България искам да кажа да бъдат единни и внимателни да не ги лъжат. Да имате мъжкари начело, а не такива, каквито се продават. Помагайте на управлението, каквото и да е то. При едно ново управление на страната Левски и ЦСКА ще дръпнат нагоре. Възхищавам се на Локомотив (Пловдив). Локо беше никой и не го брояха за нищо, а сега виждате какво стана с добър мениджмънт. Поканиха ме да стана акционер в ЦСКА 1948, но отказах. Ако ме поканят да се върна в един общ ЦСКА, няма как да откажа", каза Томов в "

От дузпа в тъч

".
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти