Людмил Найденов: Като човек от волейбола искам националният отбор да стигне възможно най-далече

Людмил Найденов: Като човек от волейбола искам националният отбор да стигне възможно най-далече

Треньорската комисия към федерацията по волейбол представи пред президента Любо Ганев и Управителния съвет напълно нова работна платформа. Председателят й Людмил Найденов разказа пред официалния сайт на централата какво ще представлява тя и как са плановете му за следващите месеци.

- Г-н Найденов, първото много важно предложение на новосформираната треньорска комисия бе назначението на Силвано Пранди отново за треньор на мъжкия национален отбор. Доволен ли сте, че Управителният съвет ви послуша?

- Доволен съм като цяло от доверието, което получихме. Всички треньори на различните формации при мъжете и жените бяха приети - ако не единодушно, то поне с голямо мнозинство. Такъв е и случаят със Силвано Пранди. Вярвам, че треньорите с работата си ще оправдаят, че нашата номинация за тях е била правилна.

Цецо Соколов: За мен тандемът Пранди - Ники Желязков ще бъде много успешен и много печеливш
Цецо Соколов: За мен тандемът Пранди - Ники Желязков ще бъде много успешен и много печеливш

- Лично вие какво очаквате от Пранди в реално третия му престой начело на България?

- Не е моя работа да говоря за целите, които са му поставени. Естествено като българин, като човек от волейбола искам националният отбор да стигне възможно най-далече. Моят отговор ще е като шеф на треньорската комисия. Пранди има огромен опит и може да го предаде на всички наши специалисти. Това е и една от причините да няма други италианци в щаба му. Искаме българи да се учат от него и да му помагат.

- Ваша ли беше идеята Николай Желязков да наследи Пранди в националния отбор след две години?

- Идеята е на цялата треньорска комисия. Не само Желязков, а и останалите трябва да се въртят около Пранди. Факт е, че Желязков вече е изграден треньор и съвместната работа ще го развие още.

Владо Николов: Очаквам Пранди да създаде боеспособен отбор
Владо Николов: Очаквам Пранди да създаде боеспособен отбор

- Президентът Любо Ганев вече каза, че треньорската комисия ще е една от най-важните във федерацията. Как ще коментирате тези думи?

- Нашата цел е да сме от полза на треньорите. От тези на националните отбори до специалистите, които работят с подрастващите. Много съм впечатлен от работата с Ганев. Коментираме всички теми, той много се интересува какво се прави. Дал е съгласие за всичко, което съм поискал. Мисля, че така се развива работа в екип.

- Създадохте работна платформа на треньорската комисия. Какво можете да разкажете за нея?

- Вече сме я изпратили на Любо Ганев и членовете от Управителния съвет. В нея са включени седем точки и ще ви запозная с тях. Първата е за изготвяне на методически насоки в съдържанието на работата на треньора по волейбол в различните възрастови групи – особености на физическата, технико-тактическата, психологическата и теоретичната подготовки на състезателите през отделните етапи на многогодишната подготовка. В точка 2 влиза подготовка на материали за онагледяване на елементите от техниката на играта – презентации или видеоанализи на основните стъпки при изпълнението на волейболните похвати. Третата е категоризация на треньорите по волейбол според действащата наредба на Министерството на спорта. Издаване на треньорски карти. В четвърта сме предвидили периодично лицензиране на треньорите, водещи отбори от НВЛ по регионален принцип, както провеждане на семинари с треньорите при подрастващите. Пета точка е провеждане на курсове за придобиване на професионална квалификация „треньор по волейбол“ за действащите треньори, които нямат необходимото образование, според изискванията на Министерството на спорта – по линия на СДК към НСА „Васил Левски“. Шеста гласи национално тестиране на подрастващи волейболисти, участващи във вече анонсираната Скаут лига за деца. Изготвяне на база данни за тяхното физически, технически и ментални показатели. И на финал в седми пункт е изготвяне на критерии при кандидатстване на треньори за националните отбори по волейбол. Ако успеем да осъществим всичко това, мисля, че класата и квалификацията на професията "треньор по волейбол" ще се покачи на друго ниво.

-

Има ли достатъчно млади хора, които искат да станат треньори по волейбол?

- Винаги може по-добре. Досега не е имало единна програма, каквато искам да въведем, и това е пречило. Сега ще работим по нов план, нека го наречем български. Целият ще бъде качен в сайта на федерацията. Всеки - треньор, състезател или фен, ще може да го прочете. Както и Любо казва, при нас всичко ще бъде прозрачно.

- От следващата година ще се възстанови скаут лигата за подрастващи. Колко треньори ще бъдат ангажирани с нея?

- Колкото повече отбори, толкова повече треньори. Комисията за подрастващите знае по-добре какво ще се случва. Ние сме на разположение за всякакви въпроси и помощ.

- Кога да очакваме следващия треньорски семинар, след като вече направихте един виртуален заради пандемията?

- В най-близко бъдеще ще е. Не мога да се ангажирам с дата. Сега сме се концентрирали върху програмата. Факт е, че първият семинар, който за съжаление беше виртуален, предизвика огромен интерес. Не само в България.

- Планирате ли да каните международни лектори?

- Държа на това. Очаквам съдействието на Любо Ганев, на Пранди и на Владо Николов, който е координаторът на всички национални отбори.

Възможно ли е федерацията да изпраща треньори на специализация в чужбина?

И това влиза в плановете. FIVB има програма за специализация и през следващата година един български треньор ще има шанс да се запознае с нея.

Още от Волейбол

Виж всички