Болт: Чист съм, сигурен съм

Болт: Чист съм, сигурен съм

Най-бързият мъж на планетата Юсейн Болт обяви публично, че е чист и не използва забранени стимуланти. Признанието му дойде по време на пресконференция в Париж преди турнира от Диамантената лига във френската столица в събота и беше продиктувано от серията допингпровинения на ямайски спринтьори в последно време.

Двукратният олимпийски шампион на 100, 200 м и с щафетата на Ямайка на 4 по 100 м също така подкрепи мнението на треньора си Глен Милс, който смята, че изграждане на антидопингова лаборатория в Ямайка ще помогне на местните атлети в борбата с допинга, независимо дали става въпрос за случайно или умишлено използване на забранени стимуланти.
 
"Чист съм, сигурен съм в това. Приветствам хората да ме тестват всеки ден, ако това е необходимо, за да докажа на света. Нямам проблем", заяви Болт. 

Действащата световна шампионка на 200 м Вероника Кембъл-Браун е последната ямайска атлетка от световна класа, която даде положителен допингтест за забранен диуретик през юни и в момента е с временно спрени права, тъй като случаят й се разследва. Очаква се обаче тя да получи само шестмесечно наказание за провинението си. 

Кембъл-Браун е последният тревожен случай на допинг в ямайската атлетиката. През 2009 г. двукратната олимпийска шампионка на 100 м Шели-Ан Фрейзър-Прайс изтърпя шестмесечно наказание за употреба на оксикодон. 

Същата година тренировъчният партньор на Болт - действащият световен шампион на 100 м Йохан Блейк, беше наказан за три месеца за употреба на метилхексанамин, докато сребърният медалист на 100 м от Олимпийските игри през 1984 г. Рей Стюърт беше наказан доживот за трафик на допинг през 2010 г.

"Всеки взима собствени решения. Не мога да говоря от името на някой друг. Аз се проверявам редовно в Ямайка, така че би било по-лесно за тях да вземат пробите (ако имаше лаборатория)", допълни световният рекордьор на 100 и 200 м.

"Единственото нещо, което не ме радва, е когато проверяващите почукат на вратата ми в 6 часа сутринта", пошегува се той и добави: "Аз дори няма да рискувам с лекарство срещу настинка."

Снимка: Getty Images/Guliver
 

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти