Стойчо Младенов: Всичко е фалшиво, не го ли разбрахте, разследвайте ги за Ди Вани!

Стойчо Младенов: Всичко е фалшиво, не го ли разбрахте, разследвайте ги за Ди Вани!

Виждам, че всички са притеснени, но продължавам да вярвам на Томов. Ако оставим всичко само на него и гледаме сеир, няма да станеНаставникът на ЦСКА Стойчо Младенов даде обширно интервю пред Sportal.bg, което публикуваме в две части. Ето я първата:

Г-н Младенов, в отбора пристигна португалец на проби, ще дадете ли повече информация за него?

Може да играе на всички постове в линята на защитата, но е най-силен като стопер. Футболист, който пристига от Блекбърн. Имал е тежка контузия. Сега се е възстановил от нея и ще изкара пробен период при нас. Ако бъде одобрен, ще подпише.

Това ли ще е последният футболист, който ще мине проби или ще подпише? Може ли да дадете малко повече подробности за Венци Христов, ако знаете нещо?

Обявих, че търсим състезатели на два поста – централен нападател и ляв краен защитник. Да не избързваме с Венци Христов, но се надявам до края на деня и този казус да бъде приключен благоприятно за ЦСКА. Така интересът ни към централните нападатели ще отпадне, защото ще имаме достатъчно с присъствието на Венци Христов, Ди Вани и Долапчиев. Мисля, че ще можем да се справим на този пост. Продължаваме да търсим ляв краен защитник. Състезателят от Барселона – Бриян, е изключително кадърно, качествено момче. Но да не забравяме, че той все пак е на юношеска възраст. Има агресивност, има техника, знае да атакува и защитава, но му липсва опит, който ще е много важен за нас през пролетта. Това е единственото нещо, което на този етап ме спира за решението ми. По всяка вероятност ще дойде ляв защитник на проби и с това приключваме.

Значи сте доволен от Бриян, има голям шанс да подпише договор?

Много съм доволен, но нека не говорим за договор. Няколко тренировки и един мач не могат да бъдат определящи за който и да е състезател, защото ще бъде непрофесионално. Това са първите ми впечатления за него – има школа, научен състезател, но му липсва опит.

В първите два мача дадохте много игрови минути на юношите. Какво ви е мнението за тях? Има ли шанс през пролетта да ги виждаме по-често на терена?

Моето мнение не се различава от това, което съм имал преди месец или два. От ден на ден израстват. Самата подготовка, самият лагер, самите тренировки и контролни мачове ще им дадат да израснат още повече. От тук нататък е въпрос на работа те да се развият достатъчно. Политиката е такава, че имаме две единайсеторки. Едната е от по-опитни състезатели, а другата, ако сте забелязали, е съставена от играчи на юношеска възраст. Ако от тези 11 станат двама или трима, трябва да викаме “ола”. Разбира се няма да спираме да работим, за да има ЦСКА футбористи за следващите 3,4 а защо не и 5 години.

Ивайло Чочев е ваше откритие. Когато ви попитаха кой футболист искате от Етрополе, вие казахте Чочев. Сега за кого от юношите бихте казали искам го?

Преди да ме попитат за Чочев, вече бях в напреднали разговори за неговото привличане. Състезател, който още при първия ми контакт с него, бях сигурен, че това е човекът, който искаме да имаме в отбора. Не съм се излъгал. Вие ме питате за кого от юношите, аз бих казал за всички, които са тук. Но на този етап Васко Попов и Петър Витанов се развиват изключително положително и са по-близо до мъжкия футбол със своята физика. Разбира се, че давам едно добро бъдеще на Юлиян Чапаев, който има страхотна физика и виждане върху играта на толкова крехка възраст. И така, да не ги изреждам, но разчитам на всички.

Как се справят новите попълнения? Интегрират ли се вече?

Особено с чужденците няма да бързаме. Не веднъж съм казвал, че прибързваме с крайните оценки за чужденците, които идват в България. За една, две седмици и на третата искаме да покоряват Европа и света. Това е крайно лоша тенденция, която се отразява първо на адаптацията, а след това и на изявите на чуждестранните футбилисти. Трябва да им дадем възможност да се адаптират по най-добрия начин и ние правим всичко възможно да се чувстват комфортно, да бъдат обгрижвани и изискванията да не са повече или по-малко към тях.

Винаги е имало натиск към треньорите по този въпрос, но ние сме здраво стъпили на земята и в никакъв случай не можем да бъдем подведени. Независимо под какъвто и да било натиск, трябва правилно да се разсъждава, защото когато се взима футболист, се инвестират средства. Но те не са толкова важни, колкото работата и трудът. Не трябва да се допускат грешки.

Какво ви накара да върнете Борис Галчев? Той беше при вас, после го освободихте, а сега го връщате?

Моето мнение за Борис Галчев не се е променило. Ако се беше променило, нямаше да го взема. Когато разбрах, че има желание да се върне в ЦСКА, веднага започнахме разговори, за да удоволетворим неговото желание. Боби Галчев е състезател с изключително силен характер, много полезен на терена, еднакво работи и в двете фази на игра. Това, че при предишния ми престой, в един определен момент изявих желание да не разчитам на него, не значи, че не съм го харесвал. Тогава целите бяха други, тенденцията беше по-друга. И така се стигна до нашата раздяла.

В началото на есента казахте, че сляпо вярвате на Александър Томов, длъжен сте да му вярвате. Сега продължавате ли да му вярвате? 

Разбира се, че вярвам. Не съм от този тип хора, който променя мнението си. Когато си изразявам гласно мнението, много трудно някой може да ми го промени. Когато си изградя мнение за даден човек, после каквото и да ми говорят, трудно могат да ми го променят. Така че продължавам да му вярвам и съм длъжен да му вярвам, защото това, което той направи, никой друг не го направи до този момент.

Притеснен ли сте от нещо – например за лиценза? Макар вие да сте триньор и спортно-техническата част да е ваш приоритет. Притеснения се изразяват и от хора, и от медии...

Да, виждам, че всички са притеснени. Да, вярно е, че моята работа е спортно-техническа, но не мога да не обръщам внимание и да не се притеснявам. Това е нещо нормално за всеки един ЦСКА-р. А пък и не само – и за Левски, и за другите клубове в България. Нормално е когато дойде време за лицензирането, още повече проблемите, които ни съпътстват в последните двайсетина години, нормално е да бъдем малко или много притеснени. Но аз получавам гаранции от г-н Томов, че всичко ще бъде на ниво и нямам друг избор освен да му вярвам и вярвам, че ще бъде така, както той казва. Дано да нямаме проблеми с лиценза, въпреки многото задължения, които имаме да погасяваме. Вярвам, че той ще се справи. Има хора, които да му помагат. Цялата червена общност трябва да е загрижена в толкова труден момент и да си помагаме. Трябва да ви кажа, че съм изключително щастлив от това, което виждам. От момента, в който предприехме спасението на клуба, феновете, хората, са неразделна част с отбора. Сега, в най-трудния момент, те са най-плътно до отбора. Показват го и го доказват във всеки един мач. Неслучайно нашите срещи са най-посетени. Това ме прави изключително щастлив и горд. ЦСКА е това, което е в момента и което има като история, благодарение на тях.

Преди пет години хората пак му вярваха. Тогава за много по-малко дългове се случи това, което сега всички разчитат да се избегне – отнемането на лиценза. Вие готов ли сте ако усетите, че ще се случи подобно нещо, да алармирате хората?

Не съм песимист, а оптимист. Така че не искам да говоря с ако. Ще дойде 31 март или април и тогава ще знаем какво е направено и не е направено. Трябва да ви кажа, че немалко се направи. Знам, че за да се погасят старите задължения, от които зависи лиценза, трябва да се извадят около 1,5 млн. евра КЕШ пара. Това е страшно много за моментната криза.

Преди няколко дни казахте, че ще е огромен успех ако ЦСКА влезе в евротурнирите. Това не е ли един вид подценяване на отбора, защото Левски е само на точка пред вас? Вижда се, че не вървят много добре. Какво ви накара да го кажете?

Реалността. Това е реалността. Къде бяхме преди шест месеца и къде сме сега. През лятото 90 % от спортната общественост бе убедена, че ЦСКА фалира. То си беше така. В следващия момент разполагахме с 4-5 състезатели. Другите 24 бяха футболисти, които до ден днешен не могат да си намерят отбор или ако го сторят, то е по втора или трета дивизия. Тогава никой не си и помисляше, че ще влезем в седмицата, а се говореше да не изпаднем. В следващия момент стана да се преборим за седмицата. Сега мислим коренно различно. ЦСКА има една цел и тя е вечна – първото място, но моментът е различен от всички първенства, така че продължавам да стоя твърдо на земята и да казвам, че това е оздравителна година. Не може в предишни години, когато ЦСКА е имал бюджет от десетина милиона, а сега да е с 3-4 милиона, не повече, да не бъде оздравителна. Ако ние разполагахме с 15-16 млн., като някои други клубове, тогава нямаше да я наречем оздравителна. Ако имаме възможност да извадим 1,5 млн. или 2 млн евра, да правим селекция... Ние не можем да правим това нещо. Единственият футболист, за когото ще извадим пари, е Венци. Кога е било това нещо в ЦСКА? Затова е оздравителна – и от спортно-техническа гледна точка, и като база. Чест им прави на “ЦСКА Завинаги” за това, което правят в момента. Все повече хора трябва да идват и да помагат като тях. Да се увеличават. Имам много приятели, които ни помагат. Ако оставим всичко на Сашо Томов и гледаме отстрани сеир, няма да стане. Или много трудно ще стане. Клубът ще се спасява поне в следващите 2 години. Да не мислим, че сега като вземем лиценз и нещата ще се оправят. Имаме много задължения, които са натрупани. Ето, случаят с Ди Вани. Виждате ли за какво става въпрос? Разбрахте ли сега защо беше привлечен Ди Вани?! Поради две причини. Едната е да ни помогне игрово, а другата е да...

Спестите пари.

Не само да спестим пари. То всичко е фалшиво. Не го ли разбрахте? Това дело там.

Това дело не съществува...

Той го каза.

Кой е завел делото, какво точно става?

Навлизаме в неща, в които не би трябвало да навлизаме. Аз съм по спортно-техническите въпроси, но почнете от Морено, Тодор Кирков и нататък групичката, която се събира. Вие сте журналисти и разследвайте.

Трансферът е пълна мистерия. После има дело, няма дело...

Ваша работа е да разследвате.

Доволен ли сте от привличането на Ди Вани?

Да, изключително съм щастлив, защото с един куршум удряме два заека.

Натривате ли носа на неприятелите си с Ди Вани?

На никого не натривам носа. Тук става въпрос за интересите на ЦСКА. Работя изключително много да защитавам интересите на клуба. Това правя. Не ме интересува на кого ще се натрие и на кого не носа. Аз съм над тези неща. Всеки ден се пише против мен, но съм над тези неща.


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти