Стойчо за новите договори на звездите, бягството на Грънчов и юмруците на Гриша Ганчев

Стойчо за новите договори на звездите, бягството на Грънчов и юмруците на Гриша Ганчев

Много пъти съм казвал: “да, сбърках, тук аз съм виновен”, твърди треньорът на армейцитеНаставникът на ЦСКА Стойчо Младенов даде обширно интервю пред Sportal.bg, което публикуваме в две части. Ето я втората:

Да разбираме ли, че по-опасният съперник на ЦСКА е Ботев, а не Левски. Те дават пари. Селекцията им може да достигне два милиона...

Това може само да ме радва. Прави се селекция, купуват се класни футболисти. Това е сигнал, че шампионатът ще е по-интересен. Нивото и класата на българския футбол ще се повиши. Рядко чета какво се пише, защото нещата, които излизат, не са нормални. Но като прочета "поредното менте в еди кой си клуб пристига". Еми, кой да се вземе като клубовете нямат средства. Опитваме от нищо да направим нещо. Друго е когато имаш средства – като Ботев. Вадят по милион, вадят по милион и половина. Купуват готови футболисти. Тук не можем да говорим за ментета, а за сериозни футболисти, които идват и вдигат нивото на българския футбол. И това, дай Боже, в повече клубове да се случи.

Защо Лудогорец са добри, защото инвестират средства. Защо те или Ботев не играят с юноши?! Защото имат цели и си ги гонят. Влагат средства и постигат целите си.

Литекс играе с юноши. Това плод на случайност ли е или на добра работа?

На добра работа през последните 12 години. За изграждането на добра школа са нужни между 8 и 10 години. Минал съм през Ловеч и знам Гриша Ганчев как удря с юмрук по масата и всичко тича и изпълнява както трябва. Там се хвърлиха много труд и средства. И когато се работи професионално, е нормално да започнат да излизат кадърни момчета.

Когато ударите с юмрук по масата, слушат ли ви в ЦСКА?

Силно се изразих, но в края на краищата казах какво правим. В момента имаме два отбора – едните са от 17 до 20, 21 годишна възраст, а другите са по-опитни, които носят шампионата на гърба си. И така трябва да бъде поне в следващите две години. Когато имаме пари като в Ботев, ще действаме по друг начин. Ако наистина успеем тази година да се класираме за Европа, ще бъде подвиг.

Какво ще приемете за неуспех?

Нито провал, нито неуспех ще бъде тази година, защото за кратко време успяхме спортно-технически да стабилизираме отбора.

Страх ли ви е, че няма да ви позволят да играете в Европа?

Не. От какво да ме е страх в този живот. Особено пък във футбола. За съжаление това е голямата трагедия на българския футбол. Много странични фактори определят крайните резултати. Дори имаше един отбор, който излезе да играе с 11 юноши, когато се решаваше титлата. Това са несериозни неща, които бият по авторитета на футбола. Много важно когато един отбор стане шампион. Нека най-добрият спечели. От другото нищо не печелим.

Мислите ли, че срещу ЦСКА се води мръсна война и ако е така, от кого?

Не. Не искам да навлизам в тази тема. Гледаме си нас. Следим противниците, най-вече чрез медиите. Нека по-добрият, то си личи кой е по-добър, да победи. Това са тези, които влагат повече средства.

Преди време излезе информация за част от хората, които са си купили акции. Вашето име го нямаше. Вие купили ли сте си акции?

Голям проблем дали Стойчо Младенов си е купил акции. Имам акции, да. Колко са и що са – ще разберете. Сега нямам право да коментирам.

Кога за последно говорихте с председателя на НС на ЦСКА Лоурънс Дейвис?

Имах възможността да разговарям с него три часа. Коментирахме много неща. Не мога да споделя за какво разговаряхме. Той помага. За другото Томов знае много повече отколкото аз. Той да каже в действителност колко и с какво помага. Аз знам, че помага.

Тази среща е при престоя му в България през септември...

Да. Оттогава не съм се виждал с него.

На някои ключови футболисти им изтичат договорите. Какво става с Милисавлевич, Марсиньо, Менди?

Разговаряли сме с тях. Изтичат договорите на около 7-8 човека. До началото на шампионата ще имаме договори с всички.

Включително и с Косоко, който освободихте през декември, но се представя добре от началото на подготовката?

Знаете ли, когато един състезател загуби доверието на треньора, после трябва много да се труди. И в такава ситуация в момента е Косоко. Футболист с уникални качества, който може да играе на топ ниво в световния футбол, а пък си губи времето с несериозно отношение. Сега е в съвсем друга светлина. Изключително концентриран в работата си като всички останали. И се влага в тренировките. Правилно ви е направило впечатление, че се представя добре.

Имам високи изисквания към всички и това, че той е тук, не е по-различно. Трябва да работи наравно с останалите. Както Вальо, Гъргоров, Мартин... Играчите представляват марката “ЦСКА” и не може да се петни престижа и авторитета на ЦСКА.

Тодор Янчев ще продължи ли да е футболист на ЦСКА и след лятото?

Много време има до лятото. Тошко съм го обявил като един от последните мохикани. Шапка му свалям за това, което прави за марката “ЦСКА”. Един изключително достоен и честен човек.

Защо се стигна до раздяла с Ангел Грънчов, какво не му достигна да се наложи и простили ли сте му за изгубената шампионска титла?

Първо, не съм го обвинявал за нищо. Ако съм имал претенции и имах такива, съм му ги казвал на него. Той знае какво е моето изискване към него. Футболист с качества, който сам пожела да си тръгне. По-точно пожелал без да ме информира мен. Други хора ме информираха. Така е решил, така е преценил. Но знаете ли какво става в живота? Специално за клубове като ЦСКА, Левски... Когато излязат от тях, футболистите имат голямо желание да се върнат, но много трудно става това. Много случаи мога да цитирам. После съжаляват, че са напуснали. Пожелавам му успех, има качества и нека да играе голям футбол.

Ако успее, няма ли да се върне като бумеранг към вас, че сте го изпуснали и не сте му дали шанс?

Първо, той не е бил вързан с вериги, за да го изпуснем. Това си е негово решение. Никого не задържаме против волята му. Ако някой не желае да играе за ЦСКА и не се чувства щастлив, в правото си е да потърси място, където да се чувства щастлив. Отнасяли сме се коректо с него. Така че за нищо не съжалявам. И да се върне като бумеранг. Какво като се върне? Има ли по-хубаво нещо от това да отиде някъде и да успее?! Няма.

Да ви върна назад във времето. Защо се съгласихте да станете треньор при “Титан”?


Тази ера по-хубаво да не я коментираме. Какво може да накара един треньор да приеме – самото име ЦСКА и това, че на ЦСКА не се отказва. На оня край на света да се намирам, когато ЦСКА има нужда от мен, тръгвам пеша.

Ако не бяха постъпили така с вас, не ви бяха уволнили, щяхте ли да се обърнете срещу тях?

Не съм се обръщал срещу никого. Просто това е тема, която няма смисъл да я коментираме. Надживял съм ги тези неща, минало е. Кой прав, кой крив. ЦСКА го има, жив е, тук сме. В момента се борим за челните места.

Кога за последно треньорът Стойчо Младенов е казвал “да, сбърках, тук аз съм виновен”?

Много пъти, но защо трябва да го казвам пред вас, медиите. Много пъти съм го казвал пред футболисти, началници, пред себе си, пред семейството си. Не знам дали знаете, но аз съм много самокритичен.

Нали знаете, че хората, които ви атакуват, казват, че се оправдавате със съдии, с този, с онзи...

Всеки ме критикува. И вие ме критикувате. До ден днешен не съм се оправдавал за нищо. Не мога на черното да кажа бяло. Не е бяло. Имаше ли дузпа срещу Левски, или нямаше? Защо да не го кажа? Забранено ли е да го кажа? Когато го кажа, съм ревльо, оплаквам се и се оправдавам. Няма такова нещо. Пред кого и за какво да се оправдавам? Това, че работим ежедневно и търсим да подобряваме във всяко едно отношение играта на отбора, някой път се получава, друг път – не. Това не е повод да се вайкаме. Трябва да следваме целите си и да казваме нещата каквито са. Аз поне съм такъв човек. Когато се появи проблем, го разрешавам. Такъв съм. Който иска да ме приема, който иска – да не ме приема.

Ясен Тошев, специален пратеник на Sportal.bg в Сиде

Ясен Тошев, специален пратеник на Sportal.bg в Сиде

Прочети повече на: http://www.sportal.bg/news.php?news=469096
Ясен Тошев, специален пратеник на Sportal.bg в Сиде

Прочети повече на: http://www.sportal.bg/news.php?news=469096
Ясен Тошев, специален пратеник на Sportal.bg в Сиде

Прочети повече на: http://www.sportal.bg/news.php?news=469096

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти