Генерални промени в регламента на Световната лига

Генерални промени в регламента на Световната лига

Съветът на FIVB утвърди новите промени във формата на Световната лига на среща в Лозана, Швейцария. За първи път състезанието ще се разпростре в 28 страни вместо в 18, както до момента. 28-те отбора са разделени в 7 потока. Българският национален отбор е в най-тежката група "B" в компанията на настоящия олимпийски и европейски шампион Русия, както и на САЩ и Сърбия. Националите ще изиграят общо 12 срещи в групата, 6 като домакин и 6 като гост, като ще гостуват по веднъж на всеки отбор. При всяко гостуване ще се изиграят по две срещи.

Според формата, от група "А" и "B" в следващата фаза продължават първите 2 отбора в класирането след изиграването на срещите. В група "A" попаднаха двата най-успешни отбора в историята Световната лига - Бразилия и Италия. В потока са още тимовете на Полша и Иран. Първите срещи от турнира за група "А" и "B" ще се проведат от 30 май до 1 юни. Финалната шестица е предвидена от 16 до 20 юли. За нея се класира домакинът на финалите, който още не е определен. В групите "C", "D" и "Е" ще се играе по същия формат, като в първите 2 групи, но за определяне на финална четворка, от която само 1 отбор ще играе на същинските финали.

Pool A 

Pool B

Pool C

Pool D

Pool E

Pool F

Pool G

BRA (1)

RUS (2)

BEL (37)*

ARG (7)

NED (31)

TUN (13)*

PUR (20)

ITA (3)

USA (4)

CAN (11)

GER (10)

KOR (21)

TUR (45)*

CHN (18)

POL (5)

BUL (6)

AUS (14)

FRA (16)

POR (38)

CUB (7)

SVK (36)*

IRI (12)

SRB (9)

FIN (30)

JPN (17)

CZE (22)

MEX (22)*

ESP (25)

Отборите в Група C: Белгия, Канада, Австралия, Финландия.

Отборите в Група D: Аржентина, Германия, Франция и Япония.

Отборите в Група Е: Холандия, Република Корея, Португалия и Чехия.

В последните две групи, F и G, формата на класиране също е различна. Във всяка от двете групи ще се проведат по два четиристранни турнира.
От осемте отбора в двете групи, четири ще се класират за финална четворка, победителят от която отива на големите финали.

Отборите в Група F: Тунис, Турция, Куба и Мексико.

Отборите в Група G: Пуерто Рико, Китай, Словакия и Испания.

"Това е исторически момент за FIVB и Световната лига. Тази промяна е изцяло породена от желанието ни за разрастването на волейбола. Искаме да осигурим възможност на страните, които са по-назад в ранглистата, да играят. Бъдещето е днес, ние правим нещо различно. Настъпва нова ера във волейбола. Искам да поздравя страните, които тепърва ще имат шанс да играят на световно ниво", заяви президентът на FIVB - д-р Ари да Силва Граса Фильо пред сайта на световната волейболна организация.

Още от Волейбол

Виж всички