Джон Ингълс: Краев е много вълнуващ млад футболист (видео)

Джон Ингълс: Краев е много вълнуващ млад футболист (видео)

Шотландецът Джон Ингълс е добре познато име на феновете на Левски. Той игра за "сините"  края на 90-те години, а през сезон 1999/2000 г. спечели дубъл. Ингълс дойде у нас в качеството си на представител на водещата агенция "Stellar Football" Ltd за подписването на договор с младата надежда на Левски Божидар Краев. Ингълс говори ексклузивно през Sportal TV за настоящата си работа, Божидар Краев и Гарет Бейл, който е най-известният клиент на компанията.

- Разкажете ни малко повече за групата "Stellar Football" Ltd и играчите, които представлявате?

- Групата е част от може би най-голямата компания за спортен мениджмънт в Обединеното кралство, която представлява футболисти. Компанията представлява половината английски национален отбор. Играчи като Джо Харт, Ашли Коул, Глен Джонсън, Фил Ягиелка, бившият национал Питър Крауч, имат договор с нея.  Около 30 процента от футболистите под 21, 19 и 15 години са част от компанията. Това е една много реномирана компания.

- Изглежда работите с много млади таланти?

 - Да, основно с нашите ресурси опитваме още от 16-годишна възраст да забележим талантите. Когато аз приключих с футболната си кариера, първият играч, който набелязах бе Глен Джонсън. Така че Глен Джонсън е още с нас до този ден.

- Научихме, че футболистът на Левски Божидар Краев вече е част от компанията?

- Да, той много талантлив млад футболист. Основната причина да погледнем към младите играчи в България е икономическата криза в световен мащаб. Особено в Европа, където повечето клубове имат ограничени средства да инвестират в големите таланти. Затова сега е шансът на младите футболисти да играят. И аз мисля, че в България винаги е имала много талантливи млади играчи, които обаче не са получавали достатъчно игрово време. А това е основна част от тяхното обучение. Ние намерихме Божидар, а той е много вълнуващ млад футболист и се надяваме да надградим върху това.

- Има ли други млади футболисти от България, които да наблюдавате?

- Да, разбира се. Още като аз бях играч в Левски имаше много талантливи български футболисти. За съжаление обаче по онова време Левски беше икономически добре и нямаше много възможност за младите играчи да се развият. Клубът бе по-заинтересован от незабавния успех. Но това беше така не само в България. Голямото изключение е Холандия. Ако погледнете отбора на Аякс, който игра срещу Барселона преди няколко седмици, ще видите, че бе на средна възраст между 21 и 22 години.

- Според вас какво бъдеще очаква Божидар Краев?

- Говорих с играча. Той се чувства изключително щастлив в Левски и да се надяваме да има дълга кариера в клуба. Говорих и с неговите родители. Не става въпрос за незабавен успех и трансфер. Това е постепенен процес. Дългосрочната перспектива винаги е било приоритет в компанията. Ние подкрепяме играчите, съветваме се с техните родители още от 16-годишна възраст. Затова мога да кажа, че повечето от тях са с нас и до ден днешен. Ашли Коул например е част от нашата група още от 15-годишна възраст.

- Гарет Бейл също е част от компанията...

- Да, и той от 15-годишна възраст е с нас.
-

Какво може да очакваме от групата "Stellar Football" Ltd в България?

- Това е един дългосрочен процес за нашата компания. За мен е вълнуващо като бивш футболист да имам шанса да насочвам и съветвам семействата и младите играчи да развиват своя потенциал.
Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички