Героят Козмин Моци: Загубил съм стотици редбули от облози на дузпи!

Героят Козмин Моци: Загубил съм стотици редбули от облози на дузпи!

Моци! Едва ли останаха хора в България, покрай чиито уши да не е минало това име. Румънецът, станал символ на футболно геройство покрай влизането на Лудогорец в Шампионската лига. Моци - име, което повтаря и целият футболен свят. Стражът защитник, вкарал първата дузпа срещу Стяуа с ръкавици на ръцете си и спасил две дузпи на сънародниците си, за да стане жива легенда по света и у нас.

29-годишният Козмин никога не е бил вратар. И никога повече не искал да бъде след инфарктния плейоф срещу Стяуа. Но как танцуваше по голлинията в своята интерпретация на хита “Покажи на тия хора как са мяташ”? И как ги хвана тези две исторически дузпи? Дали все пак няма някаква тайна? Защото най-големите предизвикателства от съдбата понякога се решават от някои дребни детайли от живота, които са те направили по-добър. И готов да посрещнеш съдбата си.

Моци хваща решамащата дузпа срещу Стяуа

“24 часа” потърси и откри малката тайна на големия успех на Моци. В продължение на година и половина почти всеки ден Козмин хващал бас със съотборника си в Динамо (Букурещ) - вратаря Емилиан Долха.

“Когато играех в Динамо, след всяка тренировка оставах да си бием дузпи с Долха. Обзалагахме се и играехме всеки път. Но загубих много, много редбули. Да, след всяка тренировка се обзалагахме, а залогът беше “Ред Бул”. Толкова пъти съм губил, че вярвам, че той още има у тях от моя “Ред Бул”, смее се героят на Лудогорец, докато разказва любопитната история.

Козмин вкарва и психологическа война - казва на сънародника си Ръпа, че ще бие вляво. След миг играчът на Стяуа бие вляво, Козмин се хвърля в десния си ъгъл и хваща топката за милиони

34-годишният Долха, който в момента е в Университатя (Клуж), вероятно е румънецът, гледал с най-широка усмивка мача Лудогорец - Стяуа по телевизията.
“Говорих с него след мача и той ми каза: “Видя ли, научил си нещо от толкова загубени облози с мен”, споделя още Моци.

Днес дори не може да хване бройката на загубените кенчета с енергийна напитка от приятеля си Долха. “Не си спомням колко са, но просто няма и как да се преброят. Толкова много бяха.
Обзалагахме се на
дузпи в продължение
на година и половина
Биехме дузпи срещу залог след почти всяка тренировка през това време. Не се обзалагахме, само когато нямахме време или бяхме напълно скапани. За последно играхме преди 3-4 години”, продължава разказа си Козмин.

Емилиано Долха с екипа на Динамо (Букурещ). Именно с този вратар Моци се е обзалагал стотици пъти за изпълнения на дузпи

Но ако изчислим периода от около 18 месеца облози на дузпи с по около 20-ина тренировки, с оглед на преобладаващите поражения от Долха, загубените редбули от Моци са стотици.

“Той имаше предимство. Беше вратар. И вкарваше повече, отколкота аз можех да спася”, анализира героят на Лудогорец.

Друг детайл за увереността на защитника, който изненада света като вратар, се крие още в ранните му години.

“Когато бях малък и играех с другите деца на улицата в моя град, аз заставах на вратата. Знаеш, когато си малък, почти винаги искаш да си вратар или нападател. На някои тренировки, когато играех за юношите на Университатя (Крайова), също съм заставал на вратата. Но никога не съм играл вратар. Просто съм се шегувал по време на тренировки - може би са ми били 2-3 шута, но нищо повече. Не съм имал и една тренировка като вратар”, продължава историята си Козмин.

Моци държи ръкавиците на Владислав Стоянов. Всъщност вече неговите, след като националният вратар на България ги подари на героя

27 август се оказа денят на №27 в Лудогорец. Макар Моци да доигра мача с №27 само върху шортите си, а на гърба да носеше тежкият №91 с името Чворович. Но след дузпите беше ясно - той не е и №91, той е №1! И все пак числото 27 си остана съдбовно.

Сестра му Аурелиа, която бе дошла да вика за брат си на стадион “Васил Левски”, дори вярва, че и нейният рожден ден има пръст - тъй като е на 27-и.
“Всъщност, когато дойдох в Лудогорец,
бях на 27 години.
И затова взех №27
Исках да взема №17, с който бях играл в Крайова, но той вече бе зает. И така се преориентирах към 27. Но всъщност аз не съм суеверен и никога не съм бил. В Динамо съм играл с 3 различни номера за 7 години - №4, №5, №13. В “Сиена” бях с №16, в Крайова бях със 17. Не съм суеверен за номера върху фланелката. Явно 27 август просто бе щастлив ден за мен. Преди това никога не бях правил тази връзка. Може би чак сега я осъзнах”, споделя румънският защитник.

Румънският защитник ликува на стадион "Васил Левски" след неочаквания триумф като вратар

Кой е той извън терена? За това предпочита да се знае по-малко и да не се говори. Ще споменем само, че е щастлив и обичащ. “Имам връзка от 8 години.
Живея с любимата си в Разград. Разбираме се отлично”, казва по темата Моци.
Който го познава, знае, че е скромно момче, дисциплиниран футболист и човек, който не може да полети във въздуха, дори и след лудата световна слава от спасените дузпи.

Потвърждава го и с думите си: “Предпочитам да не се говори за моя личен живот. Дори не обичам да говоря изобщо, да давам много интервюта. Искам да бъда нормален човек, който прави всеки ден това, което правят и обикновените хора. Защото аз съм си обикновен човек. Изобщо не искам да се мисли и говори за мен като футболист. Или пък нещо по-специално. Дори и след този мач със Стяуа. Аз съм си нормален мъж. Обичам да прекарвам по-голямата част от времето си с моите приятели. Родният ми град Ресита е най-предпочитаното място за ваканциите ми. Повечето пъти, когато имам почивка, идвам тук. Ресита не е голям град, има около 80 000 жители. Но за мен си прекрасно място. Роден съм тук, ходил съм на училище тук, тук започнах с футбола, повечето ми приятели са тук. И съм щастлив да бъда с тях”, доразкрива характера си Козмин. Допреди няколко дни в Румъния му се носеше друга слава. Още преди първия мач в Букурещ по време на разходката на разградчани из румънската столица местни фенове го спират по улица със злобни нападки: “Ей, алкохолик, още ли пушиш като комин?” Е, съдбата им го върна може би и затова. Вече има нещо много по-силно, по-болезнено и паметно, с което ще помнят Козмин до живот.
“Никога не съм
казвал, че не пуша и
че не пия една бира
Но това не е нещо, за което искам да говоря. Изобщо не искам да се говори какво правя извън терена. Искам да се говори за играта ми. Другото си е личен избор на всеки”, казва Моци.

След мача Лудогорец - Стяуа в Румъния научиха, че трябва да говорят предимно за изявите на Моци на терена. А в България съотборниците хвърляха Козмин във въздуха.

Но откъде може да дойде тази лоша слава?

“Всичко започна от един човек, към когото имам голям респект. Един от големите румънски футболисти. Когато започна тази история и изрече тези думи, той беше много ядосан. Направи го от тази позиция. Но не искам да го коментирам, защото го уважавам много”, отговаря Моци.

Всъщност славата му тръгва от легендата и шеф на Динамо Корнел Дину. “Козмин е добро момче, но пуши по три кутии цигари на ден. Реално той не вдишва кислород, а никотин. Пуши непрестанно! Алкохолът пък е като лекарство за него. И това е вече в продължение на 2-3 години”, твърди Дину в момент на гневен изблик. Козмин обаче дори не иска да влиза в конфронтация с него. Не иска да се конфронтира с никого. Иска да прави това, което може.

Козмин в сблъсък с Димитър Телкийски от Левски при гостуването с Динамо (Букурещ) на "Герена" през 2005 г.

“В Румъния твърде много хора, твърде много журналисти говориха за това досега. Но не искам да го правят повече. Иначе - аз съм първият, който разбира дали играя добре или зле, дали правя грешки. Всеки има право да си говори за мен каквото иска. Чувам какво ми говорят. Но аз не съм ядосан, когато говорят лошо, не съм и прекалено радостен, когато говорят хубави неща. Стремя се да съм реалист. Знам кой съм и какво мога”, казва защитникът.

Преди да долети при “орлите” от Разград, румънецът е пред голям трансфер при “римските орли”. Лацио имаше интерес, но не заминах да играя там. Това не беше мое решение, а на хората в “Динамо”, които решаваха тези въпроси. За мен не беше нито добро, нито лошо. Започнах да тренирам здраво с Динамо и това е - имах и хубави периоди, имах и лоши. Знаете - животът е възходи и падения”, разсъждава Козмин.

След паметния футболен възход Козмин и съотборниците му трябваше да отпразнуват влизането в Шампионската лига. На кадъра по време на партито - юношеският национал Преслав Петров се снима с двамата вратари срещу "Стяуа" - Влади Стоянов и Козмин Моци

Следващият въпрос е за любимия му футболист. Оказва се, че скоро Моци ще се изправи срещу него. Извоювал си е правото. Именно с онези две хванати дузпи.
“Серхио Рамос е най-добрият защитник в света в момента! Това е мое мнение. Не го казвам за първи път. Не го казвам, защото предстои да играем с Реал (Мадрид). За мен той си е най-добрият централен защитник”, обосновава се Моци.

Жребият за групите на Шампионската лига го изправя и срещу любимия му отбор. “Фен съм на Реал (Мадрид). Може би отпреди 15 години. Не съм от “Реал”, защото е сегашният галактически отбор.
Моят любим отбор на
“Реал” беше с Фиго,
Зидан и бразилския
Роналдо,
един от най-фантастичните нападатели”, признава защитникът на Лудогорец.
Но как вижда сблъсъка между португалския Роналдо и Моци? “Ще бъде много тежък мач. Не е само Кристиано, няма какво да обяснявам за мощта на “Реал”. Всяка среща ще бъде много тежка, защото в групите са най-добрите отбори. Но ние ще се стремим да се забавляваме, докато играем футбол. А във футбола всичко е възможно”, отвръща най-популярният играч на Лудогорец в момента.

За финал очакваме прогнозите му и за сблъсъците с Базел и Лудогорец.
Познаваме Базел от миналата година. За съжаление, тогава загубихме в плейофа за влизане в Шампионската лига. Добри са. Класен отбор, който играе от дълго време заедно. Как да говоря за “Ливърпул”? Отбор с 18 титли на Англия и 5 титли на Европа. Ще бъде трудно за нас. Но ще се наслаждаваме на това да играем в Шампионската лига.”

Козмин Моци ликува пред феновете на стадион "Васил Левски", след като е хванал решителната дузпа на Стяуа. С нея румънецът доведе в София и любимия си футболист - Серхио Рамос. Остана му да се наслаждава на Шампионската лига

Найден Тодоров, "24 часа"

Още от БГ Футбол

Виж всички