Цветан Соколов: Време е да направим последната крачка

Цветан Соколов: Време е да направим последната крачка
Волейболният национал Цветан Соколов отново е на линия за важното лято, което предстои на тима. Четата на Камило Плачи започна участието си в Световната лига, а през септември я очаква и световно първенство в Полша. Именно към Соколов са насочени най-големите очаквания, след като се превърна в един от най-добрите играчи на своя пост в света. Пред "7 дни спорт" диагоналът на България и Тренто говори за националния отбор, за слуховете около бъщетето му в Италия и за големите успехи в българския спорт.

- Какво е настроението в националния отбор с толкова нови играчи и как работят младите?
- Настроението е много добро. Всички са настроени позитивно и знаят от каква важност са тези мачове за нас най-вече да продължим да се развиваме като тим, защото този отбор се гради от 2-3 години и все още сме неопитни. Разбира се, че трябва да сме щастливи от факта, че има много млади момчета сред нас. Те гледат, учат се и се надяваме по-опитните да сме им от полза. Нормално е все още новите момчета да са притеснени, защото това им е първа година в националния отбор. Помня моята първа година – гледах, мълчах и се стараех да не казвам нищо на никого. Мълчиш си и изпълняваш каквото се иска от теб. Ние се стараем да им помогнем да се отпуснат и да дадат максимума по време на тренировките.

- Търсят ли съвети от теб и какво им казваш?
- Целият отбор се опитваме да им помагаме. А иначе треньорът е този, който казва кой какво трябва да прави. Вече ако те ни попитат, ние им казваме какво смятаме за правилно. 

- След добрите резултати в последните две години всички чакат медал от вас. Можем ли да го постигнем?
- Да, знаем, че всички имат много големи очаквания. За нас сега е важно да започнем добре в Световната лига и да изглеждаме като отбор. През последните две години направихме много добри класирания, но накрая не ни стигаше финалната крачка. Надявам се сега да я направим.

- Доколко младите могат да помогнат в изпълнението на поставените цели, или тяхното място в отбора е инвестиция за следващите години?
- Времето ще покаже дали те ще играят и дали ще ни помогнат. Разбира се, и това, кой ще играе, се решава от треньора, а и аз съм само от една седмица с отбора.

- Каква е твоята рецепта за тръгването от малкия град и малкия отбор и стигането до големия волейбол и лош съветник ли е търсенето на бързо печелене на пари и слава?
- Всичко се случва с много старание, желание и с много лишения. Винаги, когато преследваш някакви цели, трябва да се лишиш от много неща, за да постигнеш желаното. Аз първоначално не съм гледал подписването на скъп договор. Разбира се, всеки има своята гледна точка и някой друг може да направи точно обратното. Всеки си има глава на раменете и трябва да мисли.

- Няколко думи за сезона в клубния ти отбор Тренто, който бе отслабен през миналото лято, и като че ли не се представи толкова добре тази година?
- Аз не мога да кажа, че не сме се представили добре, защото трябва да погледнем какво се случи в най-важните мачове, когато почти целият титулярен състав беше контузен. Дори смятам сезона за позитивен, защото спечелихме Суперкупата в началото, стигнахме до трето място на световното клубно първенство и се класирахме добре в Шампионската лига.

- Знаем, че не говориш за трансфери, когато си с националния отбор. Какво обаче е желанието ти за слеващия сезон?
- Желанието ми е да играя в отбор, който има големи цели. Както всеки състезател, който иска да играе на високо ниво, аз търся тим с амбиции да печели. Смятам, че Тренто е такъв отбор и все още имам две години от договора си с клуба.

- Кои са най-близките ти цели във волейбола?
- Това, разбира се, е да се представим добре и Световната лига, и на световното първенство и в момента всичко друго е на заден план. В главата ми е само как да помогна на националния отбор.

- Трудно ли е да преминаваш веднага от клубния волейбол към националния отбор без почивка и какво правиш в свободното си време?
- В кое (смее се)? Свободно време нямам. Не смятам трите часа между първата и втората тренировка за свободно време, защото гледаш само как да починеш, за да си готов за следобед. А когато се прибереш вечер, си скапан и най-много да се видиш с близките. Успявам да се видя с приятелката ми, но това е за час или час и половина, защото след това трябва да се прибирам да почивам, а и имаме вечерен час.

- Този режим помогна ли ти да се изградиш като лидер и свикна ли с тази роля в националния отбор?
- Много пъти съм казвал, че лидер е целият отбор. Един човек не може сам да постигне поставените цели пред целия отбор. Времето ще покаже дали този режим ми помага, но засега явно има ефект и продължавам да го спазвам. 

- Успяваш ли да следиш какво правят най-изявените български спортисти? Знаеш кои са те – Григор Димитров, Кубрат Пулев, Цецо Соколов?
- Не не, мисля, че техните постижения са доста по-големи от моите. Кубрат Пулев се справя страхотно и по този начин прославя България, както и Григор Димитров. Те правят нещо уникално на световната спортна сцена и искам да им пожелая да продължават да го правят.

Тодор Христов, наш пратеник във Варна, "7 дни спорт"

СНИМКИ: FIVB.CH

ГАЛЕРИЯ от мача БЪЛГАРИЯ - САЩ 1:3 - ТУК!!! 
Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички