Треньорът на Ронда Раузи: Тя е садист

Треньорът на Ронда Раузи: Тя е садист

Бившата легенда в джудото и велик треньор – Джийн „Джудо“ Лeбел от години определя себе си като „ садистичен кучи син“. Когато старият боец, известен с това, че е един от най-коравите хора раждали се на планетата, използва същите епитети за UFC шампиона Ронда Раузи, която познава от дете, какъв друг ход ни остава, освен да му повярваме и да осъзнаем, че всъщност това е необикновен комплимент за младата суперзвезда. Той е учител по джудо не само на Ронда, но и на нейната майка – Ан Мари, която е черен колан и световен шампион в тежката дисциплина.

Ако се чудите кой е Джийн Лебел, тогава няма да е лоша идея да опресните познанията си по история в средите на Смесените бойни изкуства. Джийн „Джудо“ Лебел е национален шампион на САЩ по…джудо ( Да, браво, познахте! ), който прекарва голяма част от времето си, за да се обучи и в необятния свят на ключовете.

Учител по граплинг техники е на не кой да е, а на Брус Лий и Чък Норис. Той участва в първия официален и регулиран американски ММА мач срещу боксьора Майло Савидж през декември 1963. Правилата са били прости – трябва да има завършване, така че мачът е без лимит на рундовете. Главно това се е направело, защото всички са мислили, че Савидж, който е бил под номер 5 в световната листа за боксьори в полутежката категория, ще нокаутира Лабел с един удар. Това не се случва и после става ясно, че Майло Савидж си е служил с доста долни прийоми в опита си да спечели битката. Джийн печели тази историческа схватка чрез задушаване на противника си в четвъртия рунд и поставя бойните спортове с граплинг основа на бойната карта в Америка, тъй като те не са се радвали на особена популярност и респект след завръщането на войниците от Япония в края на II-та Световна война.

По време на скорошно интервю с водещите на Submission Radio, колоритният треньор разказва как Ронда надвива мъжете в залата. „Когато дойде в нашето доджо, намиращо се в Северен Холивуд- Калифорния, тя се справя доста добре с мъжете!“ каза Джийн Лабел.

„Когато тренираш с нея и правите спаринги не ти трябва да си внимателен, въпреки, че си мъж. Тя ще те потроши, ако иска да го направи. Има страхотно отношение към схватката. И когато казвам това имам предвид, че е садистична. И това ми харесва.“ Когато един от пионерите на ММА говори по такъв хвалебствен начин за твоите умения, значи вероятно си на прав път.

Ако трябва да сме честни, това е главната причина толкова хора да харесват кралицата на 61-килограмовите “амазонки”. Всички нейни мачове с изключение на един завършват в първия рунд, като 8 от тях тя печели с армбар, а другите с технически нокаут.

Следващият двубой на непобеждаваната досега олимпийска медалистка в клетката е срещу Кат Зингано – UFC 184 в родния град на Ронда – Лос Анжелис.


Вижте долу пълното интервю с един от световните пионери на ММА, където той обсъжда дали някоя претендентка може да победи Ронда Раузи и как според него биха се справили в свободните боеве Брус Лий и Мохамед Али.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти