Гледай на живо

Недялко Москов за амбициите на Несебър през този сезон, първо равенство за Костинброд, нова победа за Марек и интересни резултати на север – това е „Часът на Трета лига“

Казаха ни, че Левски ще живурка

Казаха ни, че Левски ще живурка

Левски най-сетне се освободи от Тодор Батков! Мечтата на повечето левскари се сбъдна. Но едва ли в този момент "синята" общност сияе от щастие. Смяната на собствеността вече е факт, но какво от това? По всичко личи, че Левски ще продължи да живурка. Точно това се очертава. Всъщност, именно това ни съобщиха, макар и по заобиколен начин.   

Нормално е да има съмнение, че тримата нови собственици са подставени лица. Безспорно Иво Тонев, Николай Иванов и Александър Ангелов са се реализирали успешно в своите сфери, но въпреки това нямат финансовия потенциал да осигуряват по 6.5 милиона лева бюджет на Левски. За сметка на това са сигурни, че "сините" имат гарантирани близо 20 милиона лева в следващите три години. Откъде ще дойдат тези постъпления? В Левски говорят за публичност и прозрачност, но финансирането на клуба остава пълна мистерия.

Има и още нещо - странната пресконференция на собствениците. Може и да бъркам, но вероятността е малка. Повечето хора останаха с впечатлението, че новите функционери на "Герена" избягват контакта с широката футболната общественост. Това несъмнено хвърля сянка върху техните намерения. Какво им пречеше да запознаят "Синя" България с плана си за развитие на клуба, ако въобще има такъв. Прогнозите не са оптимистични.

Много чудно как Левски ще успее да се вдигне на крака. Батков си тръгна, но цялата изпълнителна власт, която бе селектирана от него, остава. Финансовият директор, спортният, и лидерът на Управителния съвет ще продължат да се разпореждат. Същото се отнася и за колегата на бившия собственик, който от доста години заема висок пост в клуба.

Те не познават друг стил на работа освен този, с който са закърмени. Когато един човек години наред работи по един начин, трудно може да се промени. Дори и да е имал някакъв потенциал и желание да се развива, когато попадне в замърсена среда, пред него има два варианта. Или става като останалите, което е по-вероятно, или напуска. Защото никой няма да го търпи да не играе по "правилата". За съжаление такава е системата и затова нищо не върви.

Именно поради тази причина не е изградил навик да размишлява задълбочено върху проблемите, а взима прибързани, неефективни и грешни решения, които водят до проблеми. Но в крайна сметка какво от това, нали в България всичко се потулва и се забравя за три дни? Пропуснатото се наваксва с порочни навици и действия.

Новата власт на "Герена" има един силен ход и това е планът, който изготви за погасяване на задълженията. Оттам нататък пълна нула. От Левски ни дадоха да разберем, че в следващите три години отборът ще живурка. Както се очертава и след това.

Извинявайте много, ама не мога да се съглася. Нали годишният бюджет е 6.5 милиона лева. Два милиона отиват в НАП, но остават 4.5 милиона. Напълно достатъчно Левски да се бори за участие в Европа. Като изключим Лудогорец, с колко пари смятате, че разполагат останалите отбори? За справка бюджетът на Литекс е 3.5 милиона лева. Нека не забравяме и отсъствието на ЦСКА и Локомотив (София).

Да приемем за верни твърденията на Левски, че ще имат финансова стабилност в следващите три години. Това в никакъв случай не трябва да успокоява ръководните фактори. Ситуацията в България много бързо се променя. Каква е гаранцията, че благодетелите на "сините" в сянка, които и да са те, няма да се откажат щом повече нямат интерес да държат Левски в ръцете си? Времената, в които се изсипваха торби с пари вече отминаха, тъй като бизнесът до голяма степен се легализира.

Повечето от богатите хора наливат средства поради няколко причини. Целта е с обичаните от народа клубове да изчистят имената си. Използват влиянието и популярността, която са натрупали благодарение на футбола, когато се наложи да премахват конкуренцията в бизнеса и най-вече за щит при атака. Щом постигнат целите си започват да пеят познатата песен - колко трудно било да се издържа един клуб. Това означава началото на плана на тяхната абдикация. Забравете! Няма морал, няма искреност, нито пък чиста обич и отдаденост!

Всички на "Герена" много добре трябва да си помислят как ще работят от този момент нататък. Независимо от трудностите, спортно-техническото ръководство е длъжно да направи всичко по силите си за доброто на клуба, защото българският футбол има нужда от силен Левски.

Могат да бъдат сигурни, че няма кой вечно да налива. "Дъждът" от пари и финансовият рай, който осигурява благодетеля, е временно явление. Нека не се оправдават с липсата на достатъчно средства, защото в последните години това не е единственият проблем. Оперативното ръководство добре да си помисли и да си даде сметка колко средства са отишли на вятъра от грешната селекция, която води до непрестанно текучество на футболисти и плащане на купища пари за неустойки.

Неразборията е пълна. Взимат се едни играчи, надуват им се акциите и след първата загуба се обявяват за ненужни. След това всичко започва отначало. Нова селекция, пак се гонят множество състезатели и т.н, и т.н. Така отбор, който иска да остави следа в Европа, не се прави. А именно там е истината. Там са големите пари, които могат да направят Левски независим. Жалко обаче, че все още не може да се намери човек, който да въведе нужния ред в "синия" клуб.

Ако се случи това, 26-кратният шампион ще има финансов стабилитет. Произходът на парите ще е ясен. Най-големите таланти ще радват по-дълго време привържениците, защото няма да бъдат продавани за жълти стотинки, а ще се задържат в клуба. Тогава Левски би се срамувал при евентуална продажба на най-перспективните си състезатели за 500-600 хиляди евро. А не както в настоящия момент - да го отчита като голям успех.        

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти