Никола Спасов: Спечелихме Купата на България по впечатляващ начин

Никола Спасов: Спечелихме Купата на България по впечатляващ начин

Отборът на Черно море обра наградите за месец май. "Моряците" взеха Купата на България след драматична победа срещу Левски с 2:1 след продължения и за първи път в своята история вдигна трофея. С този триумф "моряците" заслужиха приза за "Отбор на месеца", а наставникът Никола Спасов бе избран за "Треньор на месеца".

"След последния съдийски сигнал разбрах, че печелим купата. Тя си остава най-скъпата за мен, а и за Черно море. Беше впечатляващ начинът, по който я спечелихме. Благодаря на футболистите, на колегите ми, на собствениците на клуба и естествено на феновете. Сигурно ще пропусна някого, но ще ме извиняват.

Никога не правя нещо по-специално. Подготовката ни ще протече по предварителната програма. Винаги се подготвяме във Варна. Имаме си терени и условия за тренировки. Има време и за селекция. Контроли още не са определени.

Ще участваме в Лига Европа със същия бюджет, с който бяхме и миналата година. Това е въпрос на клубна политика. Имам набелязани футболисти. Най-много петима нови ще вземем - и чужденци, и българи. Във всички линии ще се подсилим.

"Лудогорец Арена" е страхотен стадион, близо е до Варна и няма нищо странно в този избор. Предпочитам да играем с добър отбор. Не искам отбор от Балканите. Ако може английски отбор, ще е супер.

При всички случаи съм различен от предишния си престой. Това е нормално с натрупването на опит през годините. Когато се завърнах миналото лято, не бях работил с почти никой футболист от сегашния отбор.

За двете шестици е ясно от миналата година, че е безумие това разделение. Разговарял съм и с колеги - никой не е на мнение, че този формат е добър. Във втората шестица се убиват отборите. Нашата работа с футболистите става още по трудна. Ние имахме късмет, че продължихме за Купата, което ни мотивираше да поддържаме ниво. Фактът, че на финал играхме два отбора от втората шестица, е показателен.

Където се влагат пари и има добри условия, там се случват успехите. Никъде по света няма разделение на столица и провинция. Трябва да спре да се поддържа теорията за софийските грандове, след като вече няма такива.

Настроението още е приповдигнато във Варна. Дори хора, които не се интересуват от футбол, са страшно горди с отбора. Спират ни и ни поздравяват за успеха. Няма как да има друга награда, която да ми е по-скъпа от тази. Играчите на Левски дадоха всичко от себе си. Беше ми неприятно като обвиняваха треньора и футболистите. Те направиха всичко възможно. Според мен проблемите им са по-високо. Аз съм изключително щастлив, че си изпълнихме нашия план. В мачовете с Левски за първенство не исках да играем по най-добрия начин. Там участие взеха по-малко подготвени футболисти. Исках да сме по-сериозни и по-концентрирани в последните две седмици от сезона. Стремях се да не създавам напрежение в отбора, че ни предстои финал.

Униформата беше един хубав момент след финала. Вече я подарих на клуба и ще остане до купата. Нямам намерение повече да я обличам. Беше много приятно, просто го направих спонтанно. Бяхме се разбрали и да я донесат на стадиона и бях подготвен да я облека", каза Спасов.

Още от БГ Футбол

Виж всички