Ирина Бокова ще обяви Христо Стоичков за "Шампион на спорта на ЮНЕСКО" на специална церемония

Ирина Бокова ще обяви Христо Стоичков за "Шампион на спорта на ЮНЕСКО" на специална церемония

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще обяви световноизвестния български футболист Христо Стоичков за "Шампион на спорта на ЮНЕСКО" на специална церемония, която ще се състои на 18 май (сряда) в 15.30 часа в Гранд хотел София, зала "София" .

Стоичков ще бъде посрещнат в семейството на посланиците на добра воля на ЮНЕСКО като харизматичен спортист със собствен стил, виртуозен майстор на топката и като човек, споделящ целите и мисията на световната организация. Това се случва в годината, в която България отбелязва 60 години от своето членство в ЮНЕСКО.

Почетната листа на ЮНЕСКО "Шампиони за спорта" включва изтъкнати личности в спорта като футболната легенда Пеле, олимпийските шампиони Давид Дуийе (джудо) и Сергей Бубка (овчарско скок), великия хокеист Вячеслав Фетисов, световните шампиони по профескионален бокс в тежка категория Виталий и Владимир Кличко, тенисистката Жустин Енен, седемкратния световен първенец във Формула 1 Михаел Шумахер и др.

Тези атлети от световна величина разнасят по целия свят посланията на ЮНЕСКО и по този начин подпомагат стремежа на Организацията да осигури по-добро бъдеще за младите хора и да утвърди ценностите, които физическото образование и спортът възпитават у младото поколение.
Шампионите са част от семейството от посланици на добра воля на ЮНЕСКО, чрез които идеалите и мисията на Организацията достигат до хората. Чрез завладяващия пример на високите им професионални постижения и талант, техните имена привличат вниманието на обществеността върху благородните цели на ЮНЕСКО - качествено и достъпно образование за всички, възпитаване на високи морални добродетели чрез спорта, опазване на културното и природно наследство, свободен достъп до информация и комуникация.

Още от Футбол свят

Виж всички