Лечков ще отговаря за Висшата лига

Лечков ще отговаря за Висшата лига

Един от вице-президентите на БФС Йордан Лечков почти сигурно ще оглави комисията на футболния съюз за създаване на Висшата лига. Така от него до голяма степен ще зависи по какъв начин ЦСКА ще бъде вкаран в новото първенство.

Лечков, който бе два мандата кмет на Сливен, ще е председател на комисията на БФС, а в нея ще попаднат и други членове на Изпълкома. Най-вероятно сред тях ще бъде и Наско Сираков. Този орган предстои да бъде създаден най-късно до 10 март. Основната му роля ще е да проучва състоянието на клубовете, които потенциално могат да получат покани за Висшата лига, с идеята тя да стартира през лятото. От комисията ще водят разговори с местните общини и бизнес, а също така ще уточнят и окончателните критерии за прием в новото първенство. И в крайна сметка този орган ще раздаде и поканите (уайлд кард) на отборите за прием във Висшата лига.

Комисията ще бъде учредена след като президентът Борислав Михайлов се срещне с министъра на спорта Красен Кралев, за да обсъдят новия проект. Тези разговори би трябвало да станат факт още тази седмица. почти веднага след това ще заработи и комисията на БФС.

Идеята на централата е да вкара във Висшата лига новото дружество ФК ЦСКА, което да бъде изчистено от повечето от дълговете си. Най-вероятно ще бъдат наследени единствено задълженията към НАП, които ще се разсрочат във времето. Новото дружество пък ще изкупи някои особени активи на ПФК ЦСКА, с което ще наследи неговата история и емблема. Целта е да се осъществи правоприемство между двете дружества.

Най-късно до 10 март БФС иска да проведе и дискусия с клубовете от "А" група, както и с някои тимове от втория ешелон във връзка с проекта Висша лига. ЦСКА също ще бъде поканен на разговорите. От централата искат да  видят дали срещат подкрепа за идеята за рестарт на футбола. Ще се приемат и съвети и препоръки от страна на отборите.

"Хубаво е новата лига да се осъществи в условията на съгласие, а не на разделение", каза по този повод генералният секретар на ПФЛ Атанас Караиванов. В момента той е в работната група за Висшата лига заедно със заместник изпълнителния директор на БФС Павел Колев.

"Тема спорт"

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти