УЕФА даде зелена светлина: БФС започва да организира Висша лига (видео)

УЕФА даде зелена светлина: БФС започва да организира Висша лига (видео)

От Българския футболен съюз разкриха, че революционната промяна в родния футбол със създаването на Висша лига ще се осъществи. До края на месеца ще се проведе среща между шефът на БФС и спортния министър Красен Кралев, а веднага след това ще последват и разговори със всички представители на отборите, които евентуално ще участват.

Форматът ще бъде такъв, че отборите, които ще бъдат в "А" група според спортните си резултати, ще запазят мястото си, а бройката ще бъде попълвана от клубове, които ще получат уайлд кард. От ФИФА са дали зелена светлина за увеличаване на бройката по този начин, като това няма да доведе санкции за родния футбол. Все пак от Международната централа са заявили, че тимовете, които бъдат вкарани в елита ще бъдат под сериозен мониторинг и могат да бъдат санкционирани, ако не отговарят на определени критерии. Все още няма фиксиран брой на отборите, които да бъдат приети в новия формат.

"Имаме уверението на отговорни фактори от УЕФА, че няма да има санкции, но ще има строг мониторинг за всички отбори, които получат уайлд кард. Ако не отговарят на критериите, могат да получат наказание, като това да не участват в европейските клубни турнири за няколко години. Това обаче не би било голяма драма, ако се случи. Ако колелото вече се е завъртяло и промяната е направена за доброто за футбола ни, тези години ще минат много бързо", каза заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев. 

"Федерацията ще създаде критерии за приемане във Висшата лига. Те трябва да са изцяло публични и всеки желаещ да може да кандидатства. След това ще има класиране, с което ще се приемат новите клубове, ако има повече желаещи от местата. Ще се стремим клубовете с най-голяма фенска маса, успехи и тн. да имат приоритет. Получаването на уайлд кард ще е еднократен акт и ще се случи само в началото. В следващите години няма да има такива добавяния", каза още Колев.

"Ако искаме да създадем Висшата лига през лятото, трябва да действаме. Тя ще се случи, това е неизбежно. Независимо дали ще сега или след една година. Управлението на професионалния футбол трябва да се превърне в бизнес, сега е хоби и социална дейност. От този продукт трябва да се изкарват пари".

"Друго важно нещо е изваждането на тази лига по администрация извън футболния съюз. Най-подходящият вариант в момента е Професионалната лига. Наличието на такъв админситративен орган, който да организира цялата дейност ще елиминира всички съмнения за конфликт на интереси. Самите клубове ще излъват представители в управителния съвет и всички отдели на лигата. Самите клубове ще си управляват този процес и ако има някакви проблеми, те ще си ги решават", обясни още Колев.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти