Венци за ЦСКА: Да се възродят като Ювентус, не да тупнат като летяща чиния във Висшата лига

Венци за ЦСКА: Да се възродят като Ювентус, не да тупнат като летяща чиния във Висшата лига

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов почете с едноминутно мълчание починалия в събота легендарен български футболист Трифон Иванов.

"За Трифон могат да се кажат много неща. Той бе голям мъж, при него нямаше интриги. Вечна му памет", каза Стефанов преди да започне да говори за родния футбол.

Според него създаването на Висша лига е популизъм и посъветва ЦСКА да се възроди като Ювентус.
Пресконференция на Венци Стефанов преди началото на сезона в "А" група 
"Според мен, първенството ще бъде осакатено. Няма какво да коментираме. Трябва да си казваме истината в очите. ЦСКА, Локомотив, Литекс - това са отбори, които са оставили трайна диря.

Причините за сегашното състояние са много и не от вчера, а от 10 ноември 1989 г. Всичко тръгна на разрушаване. Последната радост ни доставиха героите от Америка и оттам българският футбол не е видял нищо добро. Съжалявам, че нещата са стигнали дотук. Съжалявам, че се търсят какви ли не популистки варианти, с които да се харесат на привържениците. По административен начин нищо не се получава.

Единственият вариант е това, което правят хората от Локо Сф. С къртовски труд започнаха от четвърта дивизия - така, както е редно. Възродиха ДЮШ, направиха терен и стъпка по стъпка вървят в правилния път и към успеха. Това е мое мнение. Другото е популизъм.

Преди години пак бяха създадени отбори по административен начин - ЖСК Славия, Левски-Спартак, ЦСКА Септемврийско знаме, и видяхте докъде стигна.

За мен пътят е един - така, както много европейски отбори тръгнаха от нулата и се възрудиха. Виждате Ювентус и много други.

Не мога да си обясня как ще се случи това нещо с Висшата лига. Хора, които години наред не са си плащали данъците, дължат милиони на футболисти и служители, ще тръгнат от нула. Другите в ролята на какви да са - на глупаци, послушници или както казваше Гигов - мишоци. Едни си плащат, а други - пият.

Аз имам коренно различно мнение за такава лига от Борислав Михайлов и го казвам. Не може да съществува Висша лига с хора, които са изпаднали много в Нисшата лига.

Боби ни казваше, че ако оставим Литекс и ЦСКА, ще ни санкционират. Сега как да вкараме отбор от четвърта лига във Висшата лига. Този отбор трябва да падне като летяща чиния - туп, и е във Висшата лига", коментира Стефанов, който засегна и темата "Литекс".

"Не сме някакви приятели с Гриша Ганчев, нямам лошо или добро към него. Зададох отдавна един въпрос и никой не ми отговори. Ваши колеги, които Левски ги покани на социалистическо изживяване, ги питам - какво ще стане с 24-те национали на Литекс, какво ще стане с тези футболисти?

Реално големият проблем е тук. Тези момчета, по административен път, понеже БФС не разреши да се гласува с да или не, тези момчета са аут. А само се говори с популистки лозунги, ние ще направим рестарт. Един комедиен актьор пита: "Какво става с тези момчета? Защо трябва Литекс да изпадне, но на Левски да не се отнемат точки? Това справедливо ли е?

Нали затова се жалват и пращат до нашия клуб: "Подпишете, искаме бързо да се разгледа", завърши Стефанов.

Още от БГ Футбол

Виж всички