Член на КАС съветва: Левски и Литекс първо да се жалват във ФИФА

Член на КАС съветва: Левски и Литекс първо да се жалват във ФИФА

Левски, а и Литекс могат да стигнат до ФИФА и Спортния арбитражен съд в Лозана дори ако БФС откаже да подпише споразуменията на двата клуба. Това разкри пред "7 дни спорт" членът на КАС адвокат Ивайло Дерменджиев. Но! Има важни подробности!

Според топюриста двата клуба могат и самостоятелно да обжалват решенията на футболния съюз, но ако го направят директно в КАС, молбите им могат и да не стигнат до разглеждане от съдиите в Швейцария. Само ако футболният съюз разпише въпросните споразумения, най-висшият спортен съд в света ще се заеме с казусите. Само по себе си обаче това не гарантира на "сини" и "оранжеви" успех в техните жалби.

"Ако футболният съюз не пожелае да подпише споразумение с Левски и Литекс, естествено, двата клуба могат да обжалват в Лозана, само че една такава жалба няма да бъде приета за обективна. Не мога да разбера как Aрбитражният съд би могъл да наложи санкция на една от страните, при положение че тя не желае да участва в този процес, в случая БФС. Наистина, сериозен е аргументът на хората от "Иван Асен II" да не допускат такова споразумение на база на обезсмисляне последващо решение на комисиите си", каза адвокат Дерменджиев.

"Не съм запознат в детайли с двете жалби. Както разбирам, те са независими една от друга и са по различни казуси. Ако БФС все пак не се съгласи да им ги подпише, по-резонно от страна на Левски и Литекс е да потърсят правата си първо във ФИФА. Защото наистина по Устава на световната централа нашият футболен съюз е длъжен да осигури възможност на всеки един български клуб да обжалва такива решения", допълни още юристът.

"В случай че на отборите не им хареса решението на ФИФА по техните два казуса, тогава наистина те могат да стигнат до последна инстанция, каквато е КАС. Не съм сигурен обаче доколко тази дълга процедура би била в полза и на двата клуба просто защото сроковете за вземане на такъв тип решения са от 20 дни до четири месеца. Така че не мога да знам дали е по-правилно за Левски и Литекс да търсят обжалване на решенията на футболния съюз със или без споразумение с него ", завърши Дерменджиев.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти