"Синята" общественост не е сляпа и прави своите изводи!

"Синята" общественост не е сляпа и прави своите изводи!

Ръководството на Левски обясни своята позиция за наказанието на Роман Прохазка, който бе санкциониран с лишаване от състезателни права за 2 срещи и глобен с 3000 лева, тъй като счупи две ребра на футболиста от Лудогорец Абел Анисе. Ето каква е тя:

Във връзка с нарастващото недоволство сред „сините“ привърженици и нетърпимостта към тълкуването на правилниците и вземаните от комисиите на БФС решения, ПФК Левски е длъжен да уведоми своите фенове, че клубът е лишен от каквато и да е нормативна възможност да обжалва наказанието на Роман Прохазка след двубоя с Лудогорец (1:0).

От ДК публикуваха документ, според който наказват полузащитника със следния аргумент:  „... На основание сезиране на ДК от ПФК „Лудогорец” Разград и докладът на съдийския наблюдател на срещата, съгласно чл.49, ал.1 ДК разгледа случая в 75 минута от срещата ПФК „Левски” – ПФК „Лудогорец” от 3 кръг на ППЛ и на основание чл.23, ал.1, т.1 и във връзка с чл.16, ал.1,2 от ДП /2016/2017/ ДК наказва Роман Прохазка състезател на ПФК „Левски” гр. София със спиране на състезателни права за 2 срещи и глоба в размер на 3000 лева... „.

Според цитирания чл.23, ал. 1, т.1: За нарушение, за което е предвидено наказание отстраняване от футболен мач с червен картон (било то санкционирано от съдията или впоследствие установено по надлежния ред) и в случай, че потърпевшият състезател е със средна или тежка телесна повреда, извършителят се наказва, както следва: 1. При игрова обстановка – ССП за 5 (пет) срещи и глоба в размер на три хиляди лева.

и във връзка с чл.16 Дисциплинарният орган определя наказанието в пределите, предвидени от правилника, за извършено нарушение, като взема предвид степента на нарушението и смекчаващите и отегчаващи обстоятелства. (2) Смекчаващите обстоятелства обуславят налагането на по-леко наказание, а отегчаващите - на по-тежко.

Тук идва моментът, в който трябва да обясним, че според тълкуването за основанието по чл. 23, ал. 1, т. 1, играчът на Левски Роман Прохазка следва да бъде наказан за 5 (пет) срещи и глоба в размер на три хиляди лева, но с прилагането на тълкуването на чл. 16 и „смекчаващите и отегчаващи обстоятелства“ наказанието се намалява на 2 срещи.

Защо?

Отговорът намираме в чл. 53, ал. 1, според която решенията на ДК са окончателни и не подлежат на обжалване, с изключение на решенията на ДК по следващата ал. 2, т. 2, буква г) за лишаване от правото да се изпълняват функции за повече от 2 (две) срещи.

За да синтезираме гореописаната информация, трябва да стане ясно, че на база цитираните членове, алинеи, точки и букви от правилника и според критериите на ДК играчът на Левски Роман Прохазка следва да бъде санкциониран с наказание от 5 (пет) срещи и глоба в размер на три хиляди лева, което обаче дава право на клуба да го обжалва на база чл. 53 ал. 2, т. 2 г).

„Смекчаващите и отегчаващи обстоятелства“ идват, за да определят наказание със спиране на състезателни права за 2 срещи и глоба в размер на 3000 лева, КОЕТО СПОРЕД ЧЛ. 53, АЛ. 1 НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

Това казва буквата на дисциплинарния правилник на БФС и възможностите за тълкуване, видеото по-долу дава право на всеки сам да прецени за себе си правотата на взетите от ДК решения!

„Синята“ общественост не е сляпа и прави своите изводи! Ние можем само да сме благодарни, че имаме зад гърба си привържениците на Левски!

Watch video!

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти