Чуха ли от УЕФА скандиранията "цигани" по адрес на българите в Никшич и какво ще направят?

Чуха ли от УЕФА скандиранията "цигани" по адрес на българите в Никшич и какво ще направят?

В средата на юли миналата година отборът на Левски отпадна от словенския Марибор след здрав сблъсък във втория квалификационен кръг на Лига Европа. Поражението бе прието тежко и от футболисти, и от ръководители, и от фенове на “сините”, тъй като с представянето си в двата мача 26-кратният шампион на България не заслужаваше за пореден път да се сбогува с втория по сила европейски клубен турнир още след първите си два мача.

Близо месец след поредното разочарование, този път по “вина” на Миливое Новакович и компания, дойде и вторият тежък удар за клуба от “Герена”. Той не бе нанесен долу, на терена, а някъде из офисите на УЕФА. Заради издигнати знамена с келтски кръст, както и наличие на български фенове с фланелки със същия символ и в Словения, и в България, европейската футболна централа наложи двойно наказание на Левски.

На “сините” бе наредено в следващия си домакински двубой - в случая този със Сутиеска (3:1), Сектор “Б” да бъде частично затворен и покрит със знаме “No to racism” и емблемата на УЕФА. Второто наказание пък бе още по-тежко - глоба в размер на 57 хил. евро и мач без публика при втория домакински двубой на Левски. Санкция, която ще трябва да се изтърпи следващата седмица на реванша в София срещу хърватския гранд Хайдук (Сплит).
Феновете на Левски и Марибор по време на двубоя Сега, няколко дни след ответния двубой със Сутиеска в Черна гора, е повече от любопитно какво са описали в докладите си за случилото се на градския стадион в Никшич дежурният делегат и съдийският наблюдател на УЕФА. Длъжностните лица бяха преки свидетели и дори частично потърпевши от неадекватното и на моменти дори агресивно поведение на домакините, заели местата си на централната трибуна.

Припомняме, че първо, част от феновете на Левски, запътили се към сектора за гости, попаднаха на засада, вследствие на която множество факли и предмети полетяха към тях, като само бързата намеса на полицията предотврати физически сблъсък между двете агитки и по-тежки последици. Друга, по-малобройна част от родните фенове пък се бе настанила в две от т. нар. “ложи” на стадиона в Никшич. Местата си там някъде, между фенове на домакините и представители на черногорските медии, бяха заели и синът на Спас Русев - Евгени, и спортният директор и легенда на клуба Даниел Боримиров.
Нулево равенство в Черна гора прати Левски напред в Лига Европа Те, заедно с останалите български фенове, бяха принудени да изживеят нечовешки срам, след като бяха замеряни с бутилки вода и пакетчета семки, както и обиждани нееднократно със скандирания на висок глас: “Цигани! Цигани!” За да бъдат спасени от линч, феновете на Левски в крайна сметка бяха изведени от органите на реда и настанени в сектора за гости, където бе основната част от “сините” привърженици. Русев и Боримиров пък бяха принудени спокойно и хладнокръвно да доизгледат мача от местата си.

Там, точно ред-два под тях, се бяха настанили представителите на УЕФА, които станаха повече от преки свидетели на абсолютно всичко, случило се на централната трибуна. И ако от европейската централа са направили известни компромиси при лицензирането на стадиона в Никшич, за да могат местните фенове все пак да се порадват на европейски футболни нощи, то такива не бива да бъдат правени за поведението им през първата част на двубоя между Сутиеска и Левски.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти