Съдиите потвърдиха победата на Фуркад в масовия старт в Холменколен

Съдиите потвърдиха победата на Фуркад в масовия старт в Холменколен

Журито на днешния масов старт от Световната купа по биатлон в Холменколен (Норвегия) потвърдиха победата на Мартен Фуркад (Франция) в състезанието.

Това беше рекорден 14-и успех за Фуркад през сезона, с който той изравни постижението на легендарната шведка Магдалена Форсберг от 2000/2001.

Французинът беше заплашен от наказание или дори от дисквалификация, тъй като при първата си стрелба получи нерегламентирана помощ от треньора си, който му подхвърли пълен пълнител с патрони, тъй като Фуркад беше взел само празни.

"Не знам как се е получило. Не съм допускал подобна грешка, дори когато бях на 15 години. Когато пристигнах на огневия рубеж, направих подготовката си за стрелбата, потърсих първия пълнител и видях, че е празен, взех и втория - и той беше празен. Разбрах какво се е случило и другите въобще не ги проверявах. Затова се обърнах към треньора ми и той ми подхвърли пълен пълнител. Въпреки загубените секунди, стрелях безпогрешно и наваксах, за да стигна до победата, от което съм доволен", коментира Фуркад.

С успеха той си осигури победата за малкия кристален глобус в дисциплината, като изпревари със 17 точки и измести от върха германеца Зимон Шемп, който днес завърши на разочароващото 20-о място.
"До самия край не знаех какъв резултат е постигнал Шемп. Най-важното за мен беше да покажа, че след 14 победи и 22 подиума все още горя от желание за успехи", каза той.

"Все пак искам да благодаря на Шемп. Мисля, че и той заслужаваше малкия Кристален глобус. Благодаря на него и на германската федерация, че не поискаха моята дисквалификация", допълни Фуркад.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти